Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ για μείωση φορολογικών συντελεστών

Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ για μείωση φορολογικών συντελεστών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, δήλωσε πρόσφατα: «Αγαπώ την Αμερική». Ο Λόιντ Μπλάκφεϊν της Goldman Sachs αναφέρει σε άρθρο του: «Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αποφέρουν υψηλές αποδόσεις». Μαντέψτε, όμως, ποιοι κρύβονται πίσω από το τελευταίο κύμα συγχωνεύσεων, όπου αμερικανικές εταιρείες μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα σε χώρες με ευνοϊκότερο καθεστώς, αποποιούμενες την ιθαγένειά τους; Οι προμήθειες των αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών από την παροχή υπηρεσιών συμβούλου εκτιμώνται, σχεδόν, στο ένα δισ. δολάρια την τελευταία τριετία. Με αμοιβές που φθάνουν ακόμη και οκταψήφια στοιχεία, οι τραπεζίτες της Wall Street -μαζί με δικηγόρους και λογιστές- συστήνουν τη μεταφορά φορολογικής έδρας σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας σαν τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Μάλιστα, τονίζουν πως δεν θα πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος, διότι η Ουάσιγκτον κυνηγά την πάταξη αυτών των «φορολογικών υπηρεσιών».

Τα έσοδα από τις συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στα σκαριά υπολογίζεται πως έχουν αποφέρει 203 εκατ. δολάρια στην Goldman Sachs από το 2011, σύμφωνα με την Thomson Reuters. H JPMorgan έχει εισπράξει, αντιστοίχως, 185 εκατ. δολάρια, η Morgan Stanley 98 εκατ. και η Citigroup 72 εκατ. Καμία από αυτές τις επενδυτικές τράπεζες που έλαβαν οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων από χρήματα των φορολογουμένων δεν φαίνεται να έχει αρνηθεί την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Σε τηλεδιάσκεψη, ο κ. Ντίμον της JPMorgan Chase είχε απαντήσει για τις αποκαλούμενες «φορολογικές συμφωνίες» ως εξής: «Οι καταναλωτές έχουν την επιλογή της Walmart για χαμηλότερες τιμές. Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ανάλογες επιλογές». Παράλληλα, το αμερικανικό Δημόσιο χάνει πολύτιμα φορολογικά έσοδα. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπεται να στερήσουν 19,46 δισ. δολάρια από το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου για φορολογικά θέματα. Στις προβλέψεις αυτές δεν περιλαμβάνονται μελλοντικές συμφωνίες, ούτε η πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας και εσόδων από τη μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Αντεπιχείρημα της Wall Street είναι ότι το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Ακόμη και εάν οι ΗΠΑ μειώσουν τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, θα υπάρξει μια άλλη χώρα που θα είναι πρόθυμη να κάνει μεγαλύτερη μείωση, σε ένα μάταιο «αγώνα δρόμου» μέχρι το μηδέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή