ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικράτησαν οι απώλειες στις ευρωαγορές

epikratisan-oi-apoleies-stis-eyroagores-2038312

Μεικτή εικόνα είχαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα μισά να κινούνται πτωτικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, λόγω κάμψης των μετοχών δύο μεγάλων ομίλων – Nestle & Novartis. Η εξέλιξη αυτή επισκίασε τις ανησυχίες για την τύχη της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito μετά τη διάσωσή της από το κράτος. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο παρατηρούνταν ανοδική τάση μετά τις μαζικές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη Γηραιά Ηπειρο κάμψη εμφάνισαν χθες οι τιμές των μετοχών των κολοσσών Nestle και Novartis σε ποσοστό άνω του 1%, ενώ η ΗSBC ενισχύθηκε λόγω χαμηλότερων προβλέψεων επισφαλών δανείων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,2% στις 331,15 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 16 Απριλίου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ανήλθε έως και 0,3% και υποχώρησε έως και 0,4%. Την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών σε όλο τον κόσμο είχαν απώλειες 1,2 τρισ. δολ. λόγω της Αργεντινής και της Banco Espirito.

Ειδικότερα, στα 17 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άνοιξαν χθες, τα 9 έκλεισαν με απώλειες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με λιγότερο από -0,1%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,6%.