Πρόστιμα και νέοι κανόνες «βουλιάζουν» κέρδη – έσοδα της HSBC

Πρόστιμα και νέοι κανόνες «βουλιάζουν» κέρδη – έσοδα της HSBC

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμπληγάδες βρίσκονται πολλές μεγάλες τράπεζες που βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται από τον συνδυασμό ιλιγγιωδών προστίμων για κάθε είδους ατοπήματα αλλά και των αυστηρότερων ρυθμίσεων που τους έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αποθαρρύνοντας την ανάληψη ρίσκου. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, της HSBC, που ανακοίνωσε χθες σημαντική μείωση εσόδων και κερδών για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και απέδωσε το μέγεθος της μείωσης στα πρόστιμα, στο κόστος της συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες και στις έκτακτες προβλέψεις. Την ίδια στιγμή οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις έρευνες στην Deutsche Bank ανιχνεύοντας το ενδεχόμενο να έχει εμπλακεί ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός στη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor της διατραπεζικής αγοράς.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο Ντάγκλας Φλιντ, πρόεδρος της HSBC, επισήμανε πως τα στελέχη της βρετανικής τράπεζας δεν τολμούν να διακινδυνεύσουν υπό τον φόβο του ελέγχου που θα τους ασκήσουν οι ρυθμιστικές αρχές. Απέδωσε συγκεκριμένα τη διστακτικότητα των στελεχών της τράπεζας «στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς το τι μπορεί να επικριθεί και στο ότι έχει διαπιστωθεί μηδενική ανοχή στο σφάλμα γι’ αυτό και προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την εταιρεία από μελλοντικές επιπτώσεις». Ανέφερε μάλιστα ως τα είδη διακινδύνευσης που αποφεύγουν περισσότερο τα στελέχη της τράπεζας «τους κινδύνους από την παροχή πιστώσεων και τους κινδύνους της αγοράς» που, όπως τόνισε αποτελούν το άπαν για τον τραπεζικό τομέα.

Η βρετανική τράπεζα, που έχει καταβάλει πρόστιμα ύψους 1,9 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές για την εμπλοκή της σε ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, ανακοίνωσε πτώση εσόδων και κερδών το πρώτο εξάμηνο την οποία, όμως, απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στα πρόστιμα και τις έκτακτες προβλέψεις. Οπως τόνισε τα έσοδά της για το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν πτώση 9% και τα κέρδη της προ φόρων 12%. Παράλληλα, όμως, ανακοίνωσε πως χωρίς τα πρόστιμα και τις έκτακτες προβλέψεις αλλά και το υψηλό κόστος της συμμόρφωσης με τους νέους αυστηρότερους κανόνες, η μείωση των εσόδων της υπολογίζει πως θα περιοριζόταν μόλις στο 4% και των κερδών της προ φόρων στο 3,5%. Σημειωτέον ότι η HSBC ανακοίνωσε παράλληλα πρόσθετες προβλέψεις ύψους 234 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη πληρωμών σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων και αποζημιώσεις σε πελάτες.

Εχει προηγηθεί τα τελευταία δύο χρόνια ένας ανασχεδιασμός της HSBC που έχει εγκαταλείψει τις αγορές πολλών χωρών καθώς και πολλές παλαιότερες δραστηριότητές της που θεωρούσε υπερβολικά επισφαλείς ώστε να αποφύγει περαιτέρω πρόστιμα. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Στιούαρτ Γκιούλιβερ, τα έσοδα της HSBC έχουν επίσης πληγεί και από τα χαμηλά επιτόκια για τα οποία προέβλεψε, όμως, πως θα αρχίσουν να αυξάνονται το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στη Βρετανία και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την Deutsche Bank, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι έρευνες στρέφονται στο κατά πόσον ο ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων της, ο Ανσχού Γιάιν, ενημερώθηκε πρώτος για το δίκτυο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό και γενικότερο στον κλάδο. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει, επίσης, πως στις έρευνες εντοπίσθηκαν προσφάτως ηλεκτρονικά αρχεία που είχαν καταστραφεί στις αρχές του 2012 και τα οποία περιλαμβάνουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από το φθινόπωρο του 2008.

Η Γαλλία φέρνει τα πρόστιμα στο G20

Στη σύνοδο του G20 προτίθεται να φέρει η Γαλλία το θέμα των δυσβάσταχτων προστίμων που έχουν επιβάλει οι αμερικανικές αρχές σε ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το ιλιγγιώδες ποσό των 8,9 δισ. δολαρίων που επέβαλαν στη μεγαλύτερη γαλλική επενδυτική, την ΒΝΡ Paribas. Εχει, έτσι, αποδυθεί σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης υποστηρικτών και, σύμφωνα με γαλλικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές, έχει συσπειρώσει γύρω της το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Ρώμη. Οι τέσσερις χώρες σκοπεύουν να θίξουν το θέμα στη συνάντηση του G20 τον Νοέμβριο και να αμφισβητήσουν το δικαίωμα των ΗΠΑ να επεκτείνουν την πολιτική τους πέραν της εδαφικής τους επικράτειας. Εχει προηγηθεί η απόπειρα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, να πείσει τις αμερικανικές αρχές να περιορίσουν το ύψος του προστίμου κατά της ΒΝΡ. Οι γαλλικές αρχές δεν αμφισβήτησαν την ενοχή της ΒΝΡ, αλλά το κατά πόσον δικαιούνται οι ΗΠΑ να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσες ξένες τράπεζες πραγματοποιούν συναλλαγές σε δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή