Στη «μαύρη» λίστα των κινεζικών δημόσιων προμηθειών 10 προϊόντα της Apple

Στη «μαύρη» λίστα των κινεζικών δημόσιων προμηθειών 10 προϊόντα της Apple

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη είναι από χθες η «μαύρη» λίστα των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που αποκλείονται από τον δημόσιο τομέα της Κίνας, καθώς η κινεζική ηγεσία πρόσθεσε σε αυτόν και τον κολοσσό του λογισμικού, την Apple. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δέκα προϊόντα της Apple, μεταξύ των οποίων τα iPad, iPad Mini, MacBook και MacBook Pro, διαγράφονται από τις κρατικές δημόσιες προμήθειες ενώ εμφανίζονταν στον σχετικό κατάλογο που διένειμε τον Ιούνιο στις υπηρεσίες του κράτους η Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Ο εν λόγω κατάλογος θα επανεξετασθεί εκ νέου τον Ιανουάριο, οπότε δεν αποκλείεται να αφαιρεθούν και άλλες εταιρείες. Ως τώρα δεν έχουν διαγραφεί τα προϊόντα των εταιρειών Dell Inc. και Hewlett-Packard καθώς και του κινεζικού ομίλου Lenovo Group.

Εχει προηγηθεί ο αποκλεισμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Microsoft Corp. και των λογισμικών προστασίας της Symantec Corp. και της Kaspersky Lab. μιας και η Κίνα περιορίζει όλο και περισσότερο τη διείσδυση αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στους κρατικούς φορείς μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τις συλλήψεις πέντε Κινέζων αξιωματικών από τις αμερικανικές αρχές. Οπως τονίζει ο Μαρκ Πο, αναλυτής της UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ, «όταν το Πεκίνο αφαιρεί προϊόντα από τον κατάλογο των δημόσιων προμηθειών στέλνει μήνυμα σε επιχειρήσεις και ημικρατικούς φορείς, καθώς θέλει να διασφαλίσει πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα έχουν μεγάλη επιρροή στη χώρα».

Η διαγραφή ενός ακόμη αμερικανικού κολοσσού από τον κατάλογο των δημόσιων προμηθειών θα οξύνει περαιτέρω την ένταση στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Σε ό,τι αφορά την Apple, αναμένεται να δεχθεί πλήγμα καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 16% των εσόδων της ύψους 37,4 δισ. δολαρίων. Οπως, άλλωστε, ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, οι πωλήσεις των iPad στη μεγαλύτερα αγορά του κόσμου αυξήθηκαν κατά 51% και των υπολογιστών Mac κατά 39%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή