Σύντομα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση για τις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν τριών ετών σημείωσαν τον Ιούνιο οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, αντανακλώντας τη μείωση της ζήτησης από την Ευρωζώνη, αλλά και τους οξυνόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους που εξωθούν τις επιχειρήσεις σε πιο συνετές επιλογές. Πρόκειται για πτώση κατά 3,2% σε μηνιαία βάση καθώς η ζήτηση από την Ευρωζώνη κατέγραψε «βουτιά» 10,4%. Σημειωτέον ότι οι προβλέψεις μιλούσαν για αύξηση 1,0% ενώ η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει πως κυριότερη αιτία της μεγάλης πτώσης είναι η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και όχι τόσο η κρίση στην Ουκρανία. Μοναδική εξαίρεση ήταν οι παραγγελίες για ενδιάμεσα αγαθά, που σημείωσαν αύξηση 1,6%.

Σταδιακή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους προβλέπει η Goldman Sachs, που εκτιμά ότι τελικά η Federal Reserve θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 4%. Το επίπεδο του 4% είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι στο μεταξύ θα είναι πολύ μεγαλύτερη η απόδοση των μετοχών με τον δείκτη S&P 500 να έχει απόδοση 6,2% ετησίως από σήμερα έως το 2018.

-7% το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, καθώς υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών οι εισαγωγές παραγώγων πετρελαίου. Πρόκειται για μείωση κατά 7%, στα 41,5 δισ. δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Οι προβλέψεις μιλούσαν για ελαφρά αύξηση του ελλείμματος στα 44,7 δισ. δολάρια από τα 44 δισ. που ήταν η αρχική εκτίμηση για το έλλειμμα του Μαΐου.

Αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πληρωμές του σε περίπτωση κρίσης. Τα σχέδια της διοίκησης ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου μιλώντας για «μέτρο σύνεσης», που θα καθιστά δυνατόν να αντιμετωπισθούν έκτακτα συμβάντα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Επενδυτές που συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου κάλεσαν την κυβέρνηση να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του υπουργείου στα 500 δισ. δολάρια την ημέρα, για να μπορεί να καλύπτει τις πληρωμές του για 10 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή