Βουλγαρία: «Γλιτώνουν» από το ρωσικό εμπάργκο τα περισσότερα προϊόντα που εξάγει η χώρα

Βουλγαρία: «Γλιτώνουν» από το ρωσικό εμπάργκο τα περισσότερα προϊόντα που εξάγει η χώρα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία «μπλόκαρε» το κρέας, το γάλα και τα φρούτα, αλλά «έσωσε» το αλκοόλ, γράφει στο σημερινό της φύλλο η καθημερινή βουλγαρική εφημερίδα «24Chassa», σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις ευρωπαϊκές και άλλες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Νμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή του εμπάργκο στις εισαγωγές διάφορων τροφίμων, αγαθών και προϊόντων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που οι χώρες αυτές επέβαλαν κατά της Ρωσίας. Η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ για μία περίοδο ενός έτους. Το εμπάργκο ισχύει για όλες τις χώρες που εισήγαγαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του βουλγαρικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BIA) Κάμεν Κόλεφ, οι κυρώσεις αντανακλούν ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. λέβα (5,09 εκατ. ευρώ) ή ποσοστό 2,5% του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών της Βουλγαρίας με τη Ρωσία, που το 2013 ανήλθε σε 1,5 δισ. λέβα (765 εκατ. ευρώ).

Οι Βούλγαροι βιομήχανοι έλαβαν γνώση του επίσημου καταλόγου των προϊόντων, για τα οποία ισχύει η απαγόρευση, διαπιστώνοντας ότι δεν επηρεάζει τους τομείς, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις βουλγαρικές εξαγωγές προς τη Ρωσία.

«Ο κατάλογος των προϊόντων είναι γνωστός και είναι καλό ότι δεν περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα καλλυντικά, το κρασί και τα ποτά, καθώς αυτά τα προϊόντα αποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών της Βουλγαρίας στη Ρωσία» εξήγησε ο κ. Κόλεφ.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές φαρμάκων αντιστοιχούν περίπου στο 30% του συνολικού όγκου των εξαγωγών, ενώ το κρασί και τα ποτά πάνω από 3,5%. Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είναι των εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών (περίπου 1% του συνολικού όγκου εξαγωγών), καθώς και οι εξαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων (περίπου 0,5% του όγκου εξαγωγών).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή