Τα χρηματοδοτικά εργαλεία των BRICS

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία των BRICS

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και χρόνια, οι χώρες BRICS υποστηρίζουν πως δεν είναι μόνο μία λέξη αποτελούμενη από τα αρχικά τους. Και για να διαλύσουν κάθε αμφιβολία, οι ηγέτες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής πραγματοποίησαν την έκτη ετήσια σύνοδό τους και ανακοίνωσαν τη δημιουργία δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής και «βιώσιμης ανάπτυξης» με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων σε πρώτη φάση και ένα Ταμείο Συναλλαγματικών Διαθεσίμων με 100 δισ. δολάρια για τη στήριξη των χωρών-μελών του όταν θα βρίσκονται σε ανάγκη.

Εκ πρώτης όψεως οι δύο οργανισμοί, που πρέπει να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια των πέντε χωρών, μοιάζει να ανταγωνίζονται την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, που αποτελούν από κοινού τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταπολεμικής οικονομικής τάξης πραγμάτων. Εκείνο που ενοχλεί τις χώρες BRICS είναι πως δεν έχουν επαρκή επιρροή στους θεσμούς του Μπρέτον Γουντς. Η Κίνα, η οικονομία της οποίας είναι δεύτερη στον κόσμο, έχει λιγότερες ψήφους από τις χώρες Μπενελούξ. Η Αμερική και η Ευρώπη κωλυσιεργούν απαράδεκτα, καθυστερώντας την εξισορρόπηση των ψήφων. Εξ άλλου, οι χώρες που έχουν λάβει δάνεια του ΔΝΤ δυσφορούν από τους επώδυνους όρους που τα συνοδεύουν, εκτός από τον υποτιμητικό τόνο με τον οποίο τους υπαγορεύονται αυτοί οι όροι.

Ωστόσο, οι δύο νέοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν είναι τόσο ανατρεπτικοί όσο φαίνονται υπό την παρούσα μορφή τους. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το Ταμείο Συναλλαγματικών Διαθεσίμων δεν είναι πραγματικό ταμείο αλλά μια δέσμη διμερών υποσχέσεων ότι στη διάθεση όποιας χώρας των BRICS αντιμετωπίσει πρόβλημα θα είναι ένα τμήμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων των εταίρων (41 δισ. δολάρια από την Κίνα, 5 δισ. δολάρια από τη Νότιο Αφρική και 18 δισ. από κάθε μία από τις υπόλοιπες). Κάθε χώρα θα μπορεί να αντλήσει ένα ποσό πολλαπλάσιο της εισφοράς της. Βέβαια, παρά τη ρητορική του κ. Πούτιν, μόνο το 30% του ποσού θα αντλείται από το Ταμείο και τα υπόλοιπα θα συνοδεύονται από όρους μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Παράλληλα, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι μία ακόμη από τις πολλές τοπικές και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες με δανεισμό μπροστά στον οποίο ήδη ωχριούν τα 52,6 δισ. δολάρια που χορήγησε σε δάνεια πέρυσι η Παγκόσμια Τράπεζα. Μεταξύ των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών, ο δανεισμός της BNDES της Βραζιλίας έφθασε το 2013 τα 88 δισ. δολάρια. Η ομόλογή της της Κίνας δάνεισε 240 δισ. δολάρια ενώ η Κίνα δημιουργεί ήδη μια Ασιατική Τράπεζα Υποδομών (στην οποία έχει καλέσει την Ινδία να συμμετάσχει αλλά για γεωγραφικούς λόγους όχι και τις υπόλοιπες χώρες BRICS). Ακόμη και όταν τα κεφάλαια της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα φθάσουν τελικά τα 100 δισ. δολάρια, αφού συμπεριληφθούν σε αυτά κράτη και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εκτός των BRICS, δεν θα μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών υποδομής που έχει ο αναπτυσσόμενος κόσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή