Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σημαντική άνοδο σημείωναν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την είδηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε την έγκρισή του για να αρχίσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των ακραίων ισλαμιστών στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Ετσι το αργό σημείωνε από την αρχή της συνεδρίασης άνοδο μεγαλύτερη του ενός δολαρίου φθάνοντας στα 98,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχυόταν στα 106,39 δολάρια το βαρέλι. Η ανησυχία εντείνεται για τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων στην προσφορά εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στο Ιράκ, στο οποίο βρίσκεται το 11% των παγκόσμιων αποθεμάτων μαύρου χρυσού. Εχει προηγηθεί ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου πως τον Ιούνιο οι εξαγωγές αργού περιορίστηκαν στα 2,42 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ στον προϋπολογισμό της χώρας είχαν προβλεφθεί 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στα υψηλά τριών εβδομάδων ο χρυσός

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έχει αναρριχηθεί η τιμή του χρυσού, κυρίως γιατί η αναταραχή στη Μέση Ανατολή στρέφει τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο. Ανέκαθεν ο χρυσός θεωρείτο το ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας και αντιστάθμισμα σε περιστάσεις ανόδου πληθωρισμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ ως αντίποινα στις κυρώσεις εις βάρος της. «Εδώ κάνουμε λόγο για μία εξαιρετική καταιγίδα στις τιμές του χρυσού», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Γκόβετ, επικεφαλής του κλάδου πολύτιμων μετάλλων στη Marex Sprectron Group στο Λονδίνο. Αντιστοίχως, ο αναλυτής Χάουι Λι της Philip Futures στη Σιγκαπούρη, επισημαίνει πως οι στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Β. Ιράκ είναι πιθανό να εντείνουν το αίσθημα αποφυγής ρίσκου στην αγορά και να εκτινάξουν τις τιμές του χρυσού. Χθες κατά τις πρωινές συνεδριάσεις η τιμή ανήλθε 0,5% στα 1.318, 58 δολάρια η ουγγιά, ενώ προηγουμένως είχε φθάσει έως τα 1.322, 76 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά της από τις 18 Ιουλίου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

H Moody’s, παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ακόμη ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι χαμηλής ποιότητας και χαρακτηρίζονται από υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Alpha Bank, από την πορεία των τιμών των ελληνικών ομολόγων γίνεται εμφανές ότι οι αγορές δεν συμμερίζονται την άποψή της. Tο Caa1 είναι ακόμη χαμηλότερη βαθμίδα από το B- με προοπτικές σταθερές με το οποίο βαθμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα η S&P και η Fitch. Tώρα η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει από το 2014, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το τρέχον έτος και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,5% (έναντι 2,9% που είναι η εκτίμηση της τρόικας) το 2015. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες, στο Caa1 με προοπτικές σταθερές, από το Caa3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή