Οι γεωπολιτικές εντάσεις προκαλούν ταραχή στις αγορές

Οι γεωπολιτικές εντάσεις προκαλούν ταραχή στις αγορές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε χθες πτώση 4%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, σε μια ημέρα που επικράτησε γενικευμένη αναταραχή στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την έναρξη αεροπορικών επιδρομών κατά πολιορκούμενης από τους ακραίους ισλαμιστές περιοχής του βορείου Ιράκ σήμανε γενικό συναγερμό, ενώ ούτε οι αγορές ομολόγων εμπορευμάτων έμειναν αλώβητες. Οπως επισήμαναν αναλυτές της αγοράς, οι επενδυτές φάνηκε να συνειδητοποίησαν ίσως για πρώτη φορά στη διάρκεια του έτους την κλίμακα των γεωπολιτικών κινδύνων τους οποίους έδειχναν να υποτιμούν επί μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν, έτσι, να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε ανάληψη ρίσκου και να στραφούν στα συνήθη ασφαλή καταφύγια του χρυσού, που σημείωσε υψηλό τριών εβδομάδων, του ελβετικού φράγκου αλλά και των ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου. Παράλληλα, όμως, η προοπτική σοβαρών προβλημάτων στην προσφορά πετρελαίου από το Ιράκ, στο έδαφος του οποίου βρίσκεται το 11% των διαπιστωμένων διαθεσίμων πετρελαίου, οδήγησε τις τιμές του μαύρου χρυσού σε άνοδο: το αργό ΗΠΑ σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του ενός δολαρίου ανά βαρέλι, φτάνοντας στα 98,45 δολάρια το βαρέλι, και το Brent ενισχυόταν στα 106,39 δολάρια το βαρέλι.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν για όγδοη συναπτή συνεδρίαση, με εξαίρεση την αγορά του Μιλάνου και της Μαδρίτης, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι αγορές μετοχών κατέγραφαν ζημίες για τη δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, υπερβαίνουν τα 1,8 τρισ. δολάρια οι απώλειες που έχει σημειώσει αθροιστικά η αξία των μετοχών ανά τον κόσμο μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων κλιμακώνεται σε ανησυχητικό βαθμό πλέον η κρίση στο Ιράκ, εντείνονται οι βομβαρδισμοί στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οξύνεται η αναμέτρηση της Δύσης με τη Ρωσία που προχωρά σε αντίποινα για τις εναντίον της οικονομικές κυρώσεις. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης σημείωνε μεν μόνον οριακή υποχώρηση χθες, αλλά έχει συνολικά καταγράψει απώλειες 11% από τα υψηλά επίπεδα του Ιουλίου, ενώ ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας έχει απώλειες 10% από τα υψηλά του Ιουνίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρωζώνης υποχωρούσε χθες κατά 0,8% με τις συνολικές του απώλειες από τα τέλη Ιουνίου να έχουν φτάσει στο 9,8%. Ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,9%, καταγράφοντας συνολικά απώλειες 7% από τα μέσα Ιουνίου. Τη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Φεβρουάριο κατέγραφε, άλλωστε, το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον βασικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 3%, και η αγορά του Χονγκ Κονγκ την πρώτη εβδομάδα πτώσης με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά 0,2%. Την ίδια στιγμή, στην αγορά της Wall Street ο δείκτης S&P 500 ξεκίνησε με υποχώρηση 0,4%, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες 4,3% από το ρεκόρ που σημείωσε πριν από 11 συνεδριάσεις.

Ανησυχία για το πετρέλαιο

Η ανησυχία για τυχόν προβλήματα ή και πλήρη διακοπή της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράκ, εκ των σημαντικότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών του κόσμου, οδηγούσε μεν σε άνοδο τις τιμές του μαύρου χρυσού αλλά όχι και τις μετοχές των πετρελαϊκών, πολλές εκ των οποίων αναγκάζονται να αναστείλουν τις εργασίες τους στη χώρα.

Στην αγορά του Λονδίνου, που άνοιξε με υποχώρηση, σημείωναν πτώση 6,3% οι μετοχές της πετρελαϊκής Afren, καθώς η εταιρεία είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι ανέστειλε τις εργασίες της στην πετρελαιοπηγή Μπάρντα Ρας του ιρακινού Κουρδιστάν, την πρώτη που έκλεισε στην περιοχή εξαιτίας της επέλασης των ακραίων ισλαμιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή