Ευκαιρίες και κίνδυνοι στη Ρωσία

Ευκαιρίες και κίνδυνοι στη Ρωσία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mερικές από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρους τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες του κόσμου τυγχάνει να είναι και οι φθηνότερες, με κριτήριο την τιμή της μετοχής τους. Και αυτό συμβαίνει, επειδή είναι ρωσικές. Λόγου χάριν, ο όμιλος της ΟΑΟ Νοvatek εμφανίζει την καλύτερη απόδοση κεφαλαίου και περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των 100 κορυφαίων ενεργειακών ομίλων σε παγκόσμια κλίμακα. Η δε ρωσική τράπεζα OAO Sberbank διατηρεί το δεύτερο υψηλότερο καθαρό περιθώριο κέρδους στο επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εκ μέρους της Δύσης, λόγω της στήριξής της στους αντάρτες της Ουκρανίας, αποστρέφει τους επενδυτές από τη χώρα.

Οι τιμές των μετοχών των δύο επιχειρήσεων έχουν συνολικά απολέσει από την αξία τους σχεδόν 23 δισ. δολάρια κατά τις προηγούμενες έξι εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κατά 40% και πλέον χαμηλότερα από τις τιμές των μετοχών των ανταγωνιστριών τους.

Αν κάποιος εξετάσει τα δεδομένα και στον κλάδο παραγωγής ενέργειας, με τη Novatek και πέραν αυτής, τα ευρήματά του θα είναι ανάλογα. Εξι από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες με δραστηριότητες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των ΟΑΟ Lukoil, OAO Bashneft και OAO Rosneft, έχουν κατά μέσον όρο απόδοση επί του κεφαλαίου της τάξεως του 18,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Αυτό σημαίνει πως η απόδοσή τους είναι σχεδόν τετραπλάσια από τον διεθνή μέσο όρο.

Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την αύξηση της παραγωγής στο πετρέλαιο σε μια χώρα όπου το κόστος εξόρυξης είναι το χαμηλότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. «Οι ρωσικές τράπεζες και η ενέργεια θα ήταν οι δύο κλάδοι με λαμπρό μέλλον σε έναν κόσμο ιδανικό, χωρίς κυρώσεις», επισημαίνει ο Ιαν Χαγκ, ιδρυτικό μέλος του επενδυτικού οίκου Firebird Management, o oποίος έχει υπό την εποπτεία του επενδυτικά κεφάλαια σχεδόν 1,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων μετοχών ρωσικών εταιρειών. «Οι δε τιμές των μετοχών δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα εάν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον ευρύτερο ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη με την Ουκρανία».

Ο δείκτης Micex Index του χρηματιστηρίου της Μόσχας έχει απολέσει 7,7% από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, τον Μάρτιο. Η τράπεζα Sberbank, η μεγαλύτερη της Ρωσίας, και η Novatek, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στη χώρα, έχουν υποστεί απώλειες στις μετοχές τους, καταδεικνύοντας πως η διεθνής στάση απέναντι στη Ρωσία απομακρύνει τους επενδυτές ακόμα και από ορισμένες από τις πιο κερδοφόρους εταιρείες. «Η αγορά είναι μάλλον κυνική», επισημαίνει ο Βλαντιμίρ Μικλασέβσκι, υπεύθυνος στρατηγικής μετοχών της Danske Bank A/S στο Ελσίνκι. «Εκτιμώντας πως πολλοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην Ευρώπη αναμένουν την άρση των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ορίζοντα λίγων μηνών, περιουσιακά στοιχεία  με οικονομική υγεία παραμένουν ελκυστικά, παρά το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία επιβραδύνεται».

Η Bashneft, η οποία δραστηριοποιείται στο πετρέλαιο στην περιοχή των Ουραλίων Ορέων, προβλέπει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου άνω του 10% φέτος, στα 350.000 βαρέλια ημερησίως διαμέσου ενός συνδυασμού αναζωογόνησης πετρελαιοφόρων περιοχών, αναζήτησης νέων κοιτασμάτων και εξαγορών. Συγκριτικά, η αμερικανική Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, είδε την παραγωγή της του δευτέρου τριμήνου να μειώνεται 5,7%, στα χαμηλότερα επίπεδά της από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες δεν πρόκειται να πληγούν από την οικονομική κάμψη και την εξασθένηση του ρουβλίου, επισημαίνει ο Αντρέι Βασένικ του επενδυτικού οίκου R&B Investment Fund στη Μόσχα. «Αντιθέτως, θα επωφεληθούν από το αδύναμο ρούβλι», υπογράμμισε εν κατακλείδι ο Αντρέι Βασένικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή