Πέφτουν… βροχή οι προσφορές εξαγορών

Πέφτουν… βροχή οι προσφορές εξαγορών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στο πεδίο των εξαγορών σε παγκόσμια κλίμακα. Από τις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι σχεδιάζονται τρεις συμφωνίες: η ενεργειακή Kinder Morgan πρόκειται να εξαγοράσει τα μερίδια των επενδυτών στην οικογένεια των επιχειρήσεών της, η αυστραλιανή Treasury Wine Estates, η μεγαλύτερη εισηγμένη οινοποιία διεθνώς, λαμβάνει δεύτερη προσφορά εξαγοράς και ο αμερικανικός κολοσσός στην παραγωγή μπανάνας, η γνωστή Chiquita, γίνεται στόχος εξαγοράς. Μέχρι πρότινος βρισκόταν στη θέση της αγοράστριας. Η ιστορία έχει ως εξής: η Chiquita έλαβε πρόταση 611 εκατ. δολαρίων από τη βραζιλιάνικη παρασκευάστρια χυμών Cutrale σε συνεργασία με την επίσης βραζιλιάνικη εταιρεία επενδύσεων Safra Group. H υλοποίηση μιας τέτοιας εξαγοράς προϋποθέτει πως ο αμερικανικός κολοσσός θα αποσύρει τα σχέδιά του να συγχωνευθεί με την ιρλανδική εταιρεία παραγωγής μπανάνας Fyffes. Σημειωτέον πως η Chiquita ελέγχει το 22% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων μπανάνας, η Dole Food το 22% και η Fyffes σχεδόν το 7%.

Oι δύο βραζιλιάνικες εταιρείες, οι οποίες διεκδικούν την Chiquita, προσφέρουν 13 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο μεταφράζεται σε προσαύξηση 29% επί της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής. Οι Chiquita και Fyffes είχαν καταλήξει τον Μάρτιο να συγχωνευθούν και να αναδείξουν τον μεγαλύτερο προμηθευτή μπανάνας του κόσμου σε μία συμφωνία ανταλλαγής μετοχών. Εάν η προσπάθειά τους ευοδωθεί, τότε η αμερικανική εταιρεία θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από τη Σαρλότ της Β. Καρολίνας στο Δουβλίνο με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Σε επιστολή τους στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Chiquita, Εντουαρντ Λόνεργκαν, και στην πρόεδρο του Δ.Σ. Κέριι Αντερσον, οι Safra και Cutrale ισχυρίζονται πως η δική τους προσέγγιση δεν ενέχει τους ιδίους κινδύνους στην εφαρμογή της ούτε και την αβεβαιότητα που ενέχει μια συμφωνία με την ιρλανδική Fyffes. Επιπλέον, οι δύο βραζιλιάνικες επιχειρήσεις επισήμαναν πως η δική τους πρόταση προσφέρει υψηλότερη απόδοση στους μετόχους της Chiquita και ενδεχομένως να μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή του έτους. «Η νέα προσφορά για την Chiquita αποδεικνύει ότι η αγορά αποδίδει περισσότερη αξία σε αυτήν την προσέγγιση από την παλαιότερη με τη Fyffes», παρατηρεί, τέλος, o Nτέιβιντ Χόλοχαν της Μerrion Capital στο Δουβλίνο.

Το προφίλ των επενδυτών

Η βραζιλιάνικη Cutrale ελέγχει άνω του ενός τρίτου της παγκόσμιας αγοράς χυμού πορτοκαλιού, αξίας 5 δισ. δολαρίων, ενώ διατηρεί και διεθνείς δραστηριότητες στην επεξεργασία μήλων, ροδακίνων, λεμονιών και σόγιας. Ο επίσης βραζιλιάνικος επενδυτικός οίκος Safra διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 200 δισ. δολαρίων και άνω στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Τον Safra ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Τζόζεφ Σάφρα, του οποίου η περιουσία προέρχεται ως επί το πλείστον από την τραπεζική του αυτοκρατορία με ναυαρχίδα την τράπεζά του Banco Safra, η οποία έχει έδρα το Σάο Πάολο και του ανήκει αποκλειστικά. Η υπόλοιπη περιουσία του προέρχεται από τις δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου υπό την εποπτεία της ελβετικής τράπεζας Bank Sarasin, την οποία αγόρασε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cutrale αποφάσισε να καταρτίσει πρόταση για την Chiquita, αφότου αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε πως δεν ευσταθεί η συλλογική μήνυση χιλιάδων Κολομβιανών εις βάρος της. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση παραστρατιωτικής οργάνωσης, που ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου και δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή