SNB: Η Raiffeisen είναι συστημικά σημαντική

SNB: Η Raiffeisen είναι συστημικά σημαντική

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας – SNB (κεντρική τράπεζα) καταχώρισε την τράπεζα Raiffeisen Group, η οποία ανήκει στους πελάτες της και δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, στην κατηγορία των ιδρυμάτων με μείζονα σημασία για την οικονομία της χώρας. Σε αυτήν την κατηγορία των «πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν» τραπεζών ανήκουν επίσης οι USB και Credit Suisse Group. Kατά την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας οι τρεις προαναφερθείσες τράπεζες, δεδομένης της κομβικής συστημικής σχέσης τους με την εθνική οικονομία, θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία και ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε περίπτωση κραδασμών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εάν προκύψει εκ νέου μια διεθνής κρίση, δεν θα πρέπει ο αντίκτυπος να πλήξει ανεπανόρθωτα την ελβετική οικονομία. Η τελευταία διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση κόστισε στην Ελβετία την κρατική διάσωση της UBS. Eξ ου και η κεντρική τράπεζα ζητεί από τις μεγάλες τράπεζες να λάβουν μεγαλύτερες προβλέψεις έναντι επισφαλειών από εκείνες τις οποίες προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ και να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ιδίως εφόσον δραστηριοποιούνται στη στεγαστική πίστη.

Η Raiffeisen, ειδικά, έχει χαρακτήρα συνεταιρισμού και συναπαρτίζεται από 305 ανεξάρτητες τράπεζες-μέλη με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 183 δισ. ελβετικών φράγκων, δηλαδή 202 δισ. δολαρίων. Εξαιτίας του ότι είναι περισσότερο διαφανής στη δομή της από ό,τι μία και μόνη κολοσσιαία επιχείρηση, έχει το πλεονέκτημα καλύτερου σχεδιασμού σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Η Raiffeisen θεωρείται η κορυφαία τράπεζα στη λιανική τραπεζική της Ελβετίας με πελατειακή βάση 3,7 εκατομμυρίων ατόμων.

Το χαρτοφυλάκιο με τα στεγαστικά της δάνεια συμποσούται στα 147 δισ. ελβετικά φράγκα (162,5 δισ. δολάρια), δηλαδή στο 17% της συνολικής αγοράς. Οι καταθέσεις της φθάνουν τα 140,7 δισ. ελβετικά φράγκα (154,2 δισ. δολάρια) και τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία διατηρεί υπό διαχείριση, ανέρχονται σε 192,3 δισ. ελβετικά φράγκα (212,7 δισ. δολάρια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή