Η Γέλεν αποφασισμένη να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

Η Γέλεν αποφασισμένη να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζάνετ Γέλεν είναι αποφασισμένη να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και να ρισκάρει να αντιμετωπίσει αυξημένο πληθωρισμό παρά να διακινδυνεύσει να αυξήσει τα επιτόκια και να χρειαστεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη περίοδο ύφεσης της οικονομίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Σειρά νυν και πρώην αξιωματούχων της Fed επιβεβαιώνουν στο Reuters ότι η κ. Γέλεν και οι βασικοί της συνεργάτες στην αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένοι να μην αυξήσουν πρόωρα τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της εύθραυστης αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπερασπιστούν σθεναρά τη δέσμευσή τους αυτή, διότι αναμένεται ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από στελέχη της Fed, από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, ενδεχομένως ακόμη και από τις αγορές.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία της Fed από τον Μπεν Μπερνάνκι, τον περασμένο Φεβρουάριο, η κ. Γέλεν έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των «γερακιών» της Fed που ανησυχούν για το επίπεδο του πληθωρισμού και των υπολοίπων που έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στη μείωση της ανεργίας. Το εφιαλτικό σενάριο που προσπαθεί να αποφύγει η κ. Γέλεν είναι να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και στη συνέχεια να δει τις αγορές και την αμερικανική οικονομία να δέχονται τόσο μεγάλο πλήγμα, ώστε να πρέπει να μειώσει και πάλι τα επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός αποτελεί γνώριμο εχθρό για τα στελέχη της Fed που επιμένουν ότι μπορούν να ελέγξουν το επίπεδό του με χρήση συμβατικών εργαλείων. «Αν η πολιτική της Fed είχε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση της οικονομίας και την άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδο υψηλότερο από το επιθυμητό, η κατάσταση θα ήταν κατά πολύ προτιμότερη από την περίπτωση όπου διακόπτεται η ανάκαμψη και είναι και πάλι αναγκαία η υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων», εξηγεί ο κ. Ντέιβιντ Στόκτον, έως το 2011 επικεφαλής οικονομολόγος της Fed. Μερικές από τις απειλές που φοβούνται οι αξιωματούχοι της Fed ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αν αυξήσουν πρόωρα τα επιτόκια δανεισμού είναι η διακοπή της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ο περιορισμός των επενδύσεων και των αγορών διαρκών αγαθών ακόμη και η απότομη πτώση της τιμής των περιουσιακών στοιχείων.

Ενας ακόμη λόγος που η κ. Γέλεν είναι αποφασισμένη να μη ρισκάρει τη διακοπή της ανάκαμψης είναι ότι μετά την πολύ επεκτατική πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια στην προσπάθειά τους ν’ αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι συντηρητικοί του Κογκρέσου είναι ελάχιστα διατεθειμένοι να επιτρέψουν την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια νέα ύφεση.

Το δεύτερο ανησυχητικό σενάριο αφορά την ταχύτερη από το προβλεπόμενο άνοδο του πληθωρισμού, η οποία θα έπληττε τη φήμη που έχτιζε η Fed τα τελευταία τριάντα χρόνια, ότι δηλαδή είναι σε θέση να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Επίσης τα πιο συντηρητικά στελέχη της Fed ανησυχούν πως όσο μεγαλύτερο διάστημα τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, τόσο ενισχύεται η απειλή να σχηματιστούν διάφορες «φούσκες» στην οικονομία. Ομως, ακόμη και τα πλέον συντηρητικά στελέχη της Fed παραδέχονται ότι η κ. Γέλεν έχει καταφέρει να βρει έναν πολύ βαθυστόχαστο τρόπο να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες τους για το επίπεδο του πληθωρισμού, οπότε προς το παρόν περιορίζουν τις αντιδράσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή