ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυγή Αμερικανών από αμοιβαία ευρωπαϊκών μετοχών

fygi-amerikanon-apo-amoivaia-eyropaikon-metochon-2040036

Οι Αμερικανοί επενδυτές απέσυραν σχεδόν 4 δισ. δολ. από ETFs, δηλαδή από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια τα οποία έχουν στο καλάθι τους μετοχές ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τη Markit.

Η εταιρεία υπογραμμίζει την έντονη υποχώρηση της ζήτησης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τις αγορές ευρωπαϊκών ETFs. Οι Αμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν στους πρώτους έξι μήνες του έτους, τώρα μειώνουν ενεργά τα ανοίγματά τους σε ευρωπαϊκά funds.

Τονίζει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για χώρες του «πυρήνα» της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ τα ιταλικά και ισπανικά ETFs στις ΗΠΑ απολαμβάνουν καθαρές εισροές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Πάντως, χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από τα κέρδη των Moeller-Maersk και Imperial Tobacco. Θετικά έχουν προεξοφληθεί και οι δηλώσεις με τις προθέσεις των τραπεζιτών, οι οποίες θα διατυπωθούν την Πέμπτη στο ετήσιο συνέδριο στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,56%, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,96%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,55%.