Εως το 2016 παραμένει το πλαφόν στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου

Εως το 2016 παραμένει το πλαφόν στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία διετία τουλάχιστον αναμένεται να διατηρηθεί το πλαφόν στο ελβετικό φράγκο από την κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Η Τράπεζα της Ελβετίας θα επιδιώξει να μην ενισχυθεί το ελβετικό φράγκο πάνω από 1,20 ως προς το ευρώ μέχρι το 2016, ένα πλαφόν που επέβαλε προ τριετίας λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σήμερα, ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης έχει απομακρυνθεί, αλλά το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον παραμένει ρευστό, κατά κύριο λόγο, λόγω νέων, δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Επενδυτικό καταφύγιο

Το νόμισμα της Ελβετίας αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο στις διεθνείς αγορές μαζί με το ιαπωνικό γιεν, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών να διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητα των ισοτιμιών τους και κατ’ επέκταση των εξαγωγών τους. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει μια ανεπανάληπτα χαλαρή νομισματική πολιτική για να αποτρέψει την ενίσχυση του γιεν και να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό, μια απόπειρα που φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς.

Παρά το πλαφόν της Τράπεζας της Ελβετίας, η ισοτιμία της χώρας έχει ενισχυθεί κατά 1,3% έναντι του ευρώ από τις αρχές του έτους λόγω των αυξημένων πιέσεων και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, το 39% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η Ελβετία θα καταργήσει το πλαφόν το 2016, ενώ το 44% εκτιμά πως μια τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από το 2017. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα έχει τονίσει πως θα συνεχίσει να επιβάλει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία, εάν χρειαστεί, αγοράζοντας ξένα νομίσματα και μάλιστα σε απεριόριστες ποσότητες εάν κριθεί αναγκαίο. Οπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελβετία είναι σήμερα εκτεθειμένη στην ουκρανική κρίση αλλά και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας συνέχισαν τον Αύγουστο να κινούνται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενάμισι έτους λόγω των αλυσιδωτών αντιδράσεων που μπορεί να προκληθούν από τη μια ευρωπαϊκή οικονομία στην άλλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γερμανία, μια από τις χώρες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην ουκρανική κρίση, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις ελβετικές εξαγωγές. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελβετίας, ο ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία θα κινηθεί στο 2% μέχρι τα τέλη του έτους.

Από την άλλη πλευρά, ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται η ελβετική οικονομία είναι ότι ο δείκτης KoF, ο οποίος αντικατοπτρίζει το κλίμα στην οικονομία, υποχώρησε τον Ιούλιο σε επίπεδα χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου για πρώτη φορά μετά μια διετία. Ειδικότερα, ο δείκτης KoF, που προσμετρά την επίδραση των διεθνών εξελίξεων στην Ελβετία, υποχώρησε στις 98,1 μονάδες τον Ιούλιο από τις 100,5 μονάδες τον Ιούνιο. Οπως επισημάνθηκε στη σχετική έκθεση, η ελβετική οικονομία χάνει τη δυναμική της. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες για τα ξενοδοχεία, την εστίαση, τον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία, η ανάπτυξη έχει χάσει τη δυναμική της, τονίζεται από το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών KoF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή