Η τουρκική οικονομία πιο ευάλωτη από ποτέ

Η τουρκική οικονομία πιο ευάλωτη από ποτέ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό κίνδυνο μαζικής φυγής επενδύσεων από το έδαφός της αντιμετωπίζει η Τουρκία, εάν υπάρξει υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε συνθήκες αυξημένου πολιτικού ρίσκου. Αυτό εκτιμά ο επενδυτικός κολοσσός της Pimco, ο οποίος θεωρεί την Τουρκία ιδιαιτέρως ευάλωτη σε περιστάσεις διεθνούς γεωπολιτικής αναταραχής. Σημειωτέον ότι πέρσι η Τουρκία είδε τα κρατικά της ομόλογα να αναβαθμίζονται και να εξέρχονται της κατώτατης επενδυτικής βαθμίδας, εκείνης των «ομολόγων σκουπιδιών». Σήμερα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, διακινδυνεύει να απολέσει την κατάταξή της στην αμέσως υψηλότερη βαθμίδα Baa3 από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης της Moody’s, ο οποίος διατηρεί αρνητική προοπτική για την τουρκική οικονομία.

Τον Ιούλιο οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων διετούς διάρκειας ανήλθαν κατά 111 μονάδες βάσης στο 9,36%, άνοδος η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μετά την κλιμάκωση της διένεξης στην Ουκρανία. «Οταν υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις στη διεθνή σκηνή, η Τουρκία αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευπρόσβλητη, εφόσον εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και εξακολουθεί να εφαρμόζει μία ανορθόδοξη νομισματική πολιτική», παρατηρεί ο Μάικλ Γκόμεζ, επικεφαλής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τίτλων αναδυόμενων αγορών στην Pimco, η οποία είναι και η μεγαλύτερη διεθνώς στις επενδύσεις ομολόγων. «Μετά την αναβάθμιση του τουρκικών κρατικών ομολόγων από τη βαθμίδα των “σκουπιδιών” στην επενδυτική βαθμίδα Βaa3, εισέρρευσαν σημαντικά κεφάλαια στη χώρα και σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος αυτά να ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία σε περίπτωση υποβάθμισης».

Η νέα εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν και η ανάληψη της προεδρίας της Τουρκίας προκαλεί ανησυχίες σε αναλυτές και επενδυτές, δεδομένου ότι ίσως ευνοήσει τις εσωτερικές διαμάχες για την οικονομική πολιτική. Η Morgan Stanley,πάντως, έχει κατατάξει τη γείτονα χώρα μεταξύ των πέντε υπό παρακολούθηση οικονομιών, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο να απολέσουν τους ξένους επενδυτές τους. Οι επενδυτές αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους. Μία ενδεχόμενη υποβάθμιση της Τουρκίας στους προσεχείς μήνες δεν είναι κάτι αμελητέο, όπως επισημαίνουν, τέλος, οι υπεύθυνοι στρατηγικής στην Barclays, Νταρακάλ Γκαν και Αντρέας Κόλμπε.

Αλλεπάλληλες ακυρώσεις

Πέμπτη φορά κατά σειρά ακυρώνεται η δημοπρασία ρωσικών ομολόγων εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία. Η απόφαση αυτή αποτυπώνει και το ότι η ζήτηση για τους προαναφερθέντες τίτλους παραμένει υποτονική. To υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για την τρέχoυσα εβδομάδα διαδικασία ακυρώνεται λόγω αντίξοων συνθηκών στην αγορά. Είναι η πέμπτη εβδομάδα ακύρωσης. H απόδοση στα 10ετούς διάρκειας ρωσικά ομόλογα ανήλθε στο 9,9% στις 8 Αυγούστου, η οποία ήταν και η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2009. Χθες ανήλθε κατά τις μεσημβρινές ώρες στο 9,36% έναντι πτώσης στο 9,27% στις 15 Αυγούστου. Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13 δημοπρασίες κρατικών τίτλων λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των συνεπαγόμενων κυρώσεων από τη Δύση, οι οποίες προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις ρωσικών αξιών. Από την αρχή της χρονιάς, πάντως, η Μόσχα από τις δημοπρασίες των ονομαζόμενων τοπικών ομολόγων συγκέντρωσε 124 δισ. ρούβλια (3,4 δισ. δολάρια), ενώ συνολικά ο ετήσιος στόχος της ήταν 808 δισ. ρούβλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή