Διάσταση απόψεων στην ΒοΕ για τα επιτόκια

Διάσταση απόψεων στην ΒοΕ για τα επιτόκια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mόνο δύο μέλη από το εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από το ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπως έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 με 7 Αυγούστου. Οπότε επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές διαμορφώνουν προσδοκίες για αύξηση του κόστους δανεισμού στη βρετανική οικονομία όχι νωρίτερα από τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Είναι, ωστόσο, πρώτη φορά μετά μια τριετία που παρατηρείται διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας, αν και ο επικεφαλής Μαρκ Κάρνεϊ φαίνεται ότι θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσει στο εγγύς μέλλον την πολιτική των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Οι Μάρτιν Βιλ και Ιαν Μακάφερτι αιτιολόγησαν μια αύξηση των επιτοκίων στην υποχώρηση της ανεργίας και στις ενδείξεις για επικείμενη αύξηση των μισθών. Ωστόσο η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας παραμένει ασταθής, δεδομένης της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρώπη από την ουκρανική κρίση και τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, κατέληξαν τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οπότε το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οπως είχε δηλώσει ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία συνεδρίαση, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τα προβλήματα στην Ευρώπη διαμορφώνουν μια κατάσταση χρονικά ακατάλληλη για αύξηση των επιτοκίων, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη αλλά και προς τα κάτω τις προσδοκίες για ενίσχυση των μισθών. Και οι συνθήκες αυτές δεν θα ενθαρρύνουν άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα του 2% που είναι το πλαφόν της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αναλαμβάνουν ένα δυναμικότερο ρόλο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Στις ΗΠΑ, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, θεωρεί πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την ενίσχυση των μισθών από 3% έως 4% αντί του υφιστάμενου 2%. Στην Ιαπωνία, η κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει μια ανεπανάληπτα χαλαρή νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση των αποπληθωρισμού που επισκίαζε την οικονομία επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή