Ανησυχητικά μηνύματα για ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρωζώνη

Ανησυχητικά μηνύματα για ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρωζώνη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο παρά την ακόμη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην οποία προχώρησαν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του δεικτών υπευθύνων παραγγελιών σε υπηρεσίες και μεταποίηση. Η νέα επιβράδυνση ενισχύει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να πάρει νέα μέτρα, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο, ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές οι επιπτώσεις του εμπάργκο με τη Ρωσία.

Ο σύνθετος δείκτης (μεταποίηση συν υπηρεσίες) υπευθύνων παραγγελιών (PMI) μειώθηκε τον Αύγουστο στο 52,8 από 53,8 τον Ιούλιο και πολύ κάτω από την πρόβλεψη οικονομολόγων για μείωση στο 53,4, σύμφωνα με την εταιρεία Markit. Βέβαια, ο δείκτης παραμένει πάνω από το 50 που αποτελεί το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας, παρόλα αυτά αν συνδυαστεί με τη στασιμότητα που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γίνει πλήρως αισθητές οι αρνητικές επιπτώσεις από το εμπάργκο με τη Ρωσία, τότε η κατάσταση γίνεται ανησυχητική. «Ακόμη δεν βλέπουμε να εδραιώνεται πραγματικά η ανάκαμψη. Δεν βλέπουμε τίποτε που να μας επιτρέψει να πούμε “ναι, αυτό είναι το σημείο που η Ευρωζώνη άφησε πίσω της όλες τις δυσκολίες”» σχολίασε ο κ. Ρομπ Ντόμπσον, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Markit. Σύμφωνα με τον κ. Ντόμπσον, ο δείκτης PMI υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο.

Στη Γερμανία ο σύνθετος δείκτης PMI μειώθηκε από το 55,7 τον Ιούλιο στο 54,9 τον Αύγουστο. Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 50, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας παρέμεινε στάσιμος. Αυτό είναι καλό νέο για τη Γαλλία, δεδομένου ότι υπήρχε συρρίκνωση όλους τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο είναι ενδεικτικό της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία τόσο της Γαλλίας, όσο και της Ευρωζώνης γενικότερα. Στη διάρκεια του β΄ τριμήνου το ΑΕΠ της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμο, όπως και στο α΄ τρίμηνο.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μείωσαν τις τιμές τους για 29ο συνεχόμενο μήνα, και μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι είχαν κάνει τον Ιούλιο, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους. Ακόμη χειρότερα οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών, σημάδι ότι οι επιχειρηματίες δεν αναμένουν βελτίωση της κατάστασης σύντομα.

Η απογοητευτική είδηση από την ευρωπαϊκή ιδιωτική οικονομία οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας σε ακόμη χαμηλότερο σημείο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πως η επιβράδυνση της ούτως ή άλλως αναιμικής ανάπτυξης θ’ αναγκάσει κάποια στιγμή την ΕΚΤ να προχωρήσει σε κάποιου είδους ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή σε μαζική αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων στη δευτερογενή αγορά, στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν 2,403 και του αντίστοιχου ιταλικού 2,594, δηλαδή πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή