«Πρωταθλήτρια» στις αποδόσεις η Ινδία

«Πρωταθλήτρια» στις αποδόσεις η Ινδία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν σε διεθνή κλίμακα το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα οποία επενδύουν στην Ινδία. Βασικός παράγοντας, ο οποίος διαμορφώνει το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, δεν είναι άλλος από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πρόσκειται φιλικά προς τις επιχειρήσεις.

Πάντως, το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αγορές που προεξοφλούν μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ έχει εκτινάξει την αξία των μετοχών παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από τις 7 Αυγούστου, η αξία των μετοχών παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 2,2 τρισ. δολάρια, αγγίζοντας πλέον τα 66 τρισ. από 25 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο του 2009.

Σε ό,τι αφορά την Ινδία, ο Μόντι αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές του Μαΐου με τη μεγαλύτερη ιστορικά πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ υποσχέθηκε τόνωση της οικονομίας, χαλιναγώγηση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, καθώς και επανεκκίνηση μεγάλων δημοσίων έργων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ενα ακόμη από τα ζητούμενα της νέας κυβέρνησης Μόντι είναι και η ανακούφιση των εκατομμυρίων φτωχών της χώρας.

Τα προαναφερθέντα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αποδόσεις 26% για τα όσα τοποθετούν στην Ινδία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου Eurekahedge Pte. Γενικά η Ασία δίνει αποδόσεις 3,5%, η Κίνα 1,9% και η Ευρώπη μόλις 1,1%. «Οι καιροί άλλαξαν και τώρα ήρωάς μας είναι ο Ναρέντρα Μόντι», παρατηρεί ο Σαμίρ Αρόρα, ιδρυτής των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Helios Capital Management. «Παρατηρούμε μεγάλες αλλαγές στο επενδυτικό ενδιαφέρον και προσβλέπουμε σε ένα 2015 πολύ σημαντικό για την Ινδία». Τα κεφάλαια Helios Strategic Fund, τα οποία στοιχηματίζουν στην άνοδο και στην πτώση των τιμών των μετοχών, έχουν δει τις αποδόσεις τους το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014 να αυξάνονται κατά 36%.

Τα πλέον κερδοφόρα κεφάλαια (hedge funds) από τις επενδύσεις τους στην Ινδία έχουν απόδοση 78% και τα αμέσως επόμενα 49%. Τα δε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν υπό διαχείριση και διοχετεύουν στη χώρα, επταπλασιάστηκαν την περίοδο 2004-2007 στα 5,3 δισ. δολάρια, ενώ το διάστημα 2008-2009 ελαττώθηκαν δραστικά στα 2,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Eurekahedge.

Διψήφια ποσοστά

Τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) Forefront India Dynamic Value Fund είχαν απόδοση της τάξεως του 14% το πρώτο επτάμηνο του 2014 και 30% από τον Αύγουστο του 2013. Επιπλέον, τα hedge funds επωφελήθηκαν από τη σημαντική άνοδο των τιμών των μετοχών εισηγμένων επιχειρήσεων της Ινδίας. Λόγου χάρη, ο δείκτης S&P BSE έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 25% από τις αρχές της χρονιάς, υπερσκελίζοντας τα κέρδη του 5,3% που είχε ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Ιndex και ο ειδικότερος της Ασίας/Ειρηνικού MSCI Asia Pasific Index, καθώς και την άνοδο του 8,9% του δείκτη αναδυόμενων MSCI Emerging Markets. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι οι αναλυτές της Eurekahedge υπογραμμίζουν ότι τα περισσότερα hedge funds που επιλέγουν την Ινδία έχουν το εξής χαρακτηριστικό: είναι κεφάλαια που επενδύουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και επιλέγουν ως επί το πλείστον μετοχές. Ενας από τους λόγους της στρατηγικής αυτής, όπως παρατηρεί ο αναλυτής της Eurekahedge Μοχάμεντ Χασάν, είναι το ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων της Ινδίας δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που έχει αναπτυχθεί σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή