Πιο κοντά η χαλάρωση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

Πιο κοντά η χαλάρωση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) παρέμεινε σε πτωτική πορεία τον Αύγουστο, υποχωρώντας από 0,4% ετησίως τον Ιούλιο στο 0,3%, νέο χαμηλό για τα τελευταία πέντε έτη κυρίως λόγω χαμηλότερων τιμών ενέργειας, παραμένοντας για 11ο συνεχή μήνα κάτω από «την επικίνδυνη ζώνη» του 1,0% –όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι– καθώς και χαμηλότερα για 19ο συνεχή μήνα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα («κοντά αλλά κάτω από το 2%»).

Τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης που δημοσιεύτηκαν λίγες ημέρες μετά τα ασθενή στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου 2014, τα οποία έδειξαν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σε σύγκριση με την περίοδο των προηγούμενων τριών μηνών, Ιανουάριος-Μάρτιος, ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς για το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Αλλωστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει ασθενής, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα.

Το ενδεχόμενο αυτό καθώς και οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορές γερμανικών κρατικών ομολόγων την εβδομάδα που διανύσαμε. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου –η απόδοση κυμαίνεται αντίθετα από την τιμή– κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό 0,88% μετά την υποχώρηση πριν από περίπου δύο εβδομάδες κάτω από την περιοχή του 1,0% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, με τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ –σε αντίθεση με αυτά της Ευρωζώνης– να συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν θετικά ενισχύοντας την άποψη ότι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως παραμένει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ΗΠΑ κυμαινόταν στην περιοχή 1.3180/90 στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή, κοντά στο νέο χαμηλό για τους τελευταίους 11 μήνες, 1.3150, που σημειώθηκε δύο ημέρες νωρίτερα καταγράφοντας συνολικές απώλειες περίπου 0,4% και 1,5% σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή