Το φθηνό χρήμα είναι πάντα ελκυστικό

Το φθηνό χρήμα είναι πάντα ελκυστικό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας πρόκειται να δανεισθούν έως και 30, 3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία φθηνών πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα κατευθυνθούν σε εταιρείες και μεμονωμένα άτομα. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UniCredit, ζητεί 7 δισ. ευρώ, η Banca Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, θα ζητήσει 3 δισ. ευρώ, όταν οι συνολικές της ανάγκες το 2014 είναι σχεδόν διπλάσιες. Η Μediobanca θα ζητήσει 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσαν ανώνυμα καλά πληροφορημένες πηγές. Οι πιστώσεις προς τις τράπεζες, γνωστές και ως TLTRO, αποτελούν μέρος του ιστορικού πακέτου μέτρων της ΕΚΤ για την επέκταση της γραμμής πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.

Η προηγούμενη ένεση ρευστού της ΕΚΤ σε μακροπρόθεσμα δάνεια το 2010 και το 2011 δεν κατόρθωσε να ενισχύσει τον δανεισμό. Και αυτό γιατί οι τράπεζες που έλαβαν τα εν λόγω δάνεια, αντί να τα μεταφράσουν με τη σειρά τους σε χορηγήσεις προς εταιρείες και καταναλωτές, τα χρησιμοποίησαν για την αγορά κρατικών ομολόγων. Η Ευρωζώνη εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, επειδή οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, είτε συρρικνώθηκαν είτε δεν αναπτύχθηκαν.

Κατά τον αναλυτή της Pury Pictet Turrettini & Cie. Καρίμ Μπερτόνι: «Το μέτρο μοιάζει δελεαστικό για τις τράπεζες, ακόμη κι αν δεν έχουν την ίδια επείγουσα ανάγκη ρευστότητας που είχαν πριν από τρία χρόνια. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτή τη στιγμή δεν επιδιώκουν να λάβουν το μάξιμουμ των διαθέσιμων ποσών, εφόσον έχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης». Τον Σεπτέμβριο, πάντως, οι τράπεζες στα 18 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναμένεται να δανεισθούν περί τα 110 δισ. ευρώ και περί τα 160 δισ. ευρώ στην επόμενη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει ο Τζιουζέπε Μαραφίνο της Barclays. Τέλος, αναφορικά με τις επτά ιταλικές τράπεζες, ενδεχομένως να ζητήσουν περί τα 35 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα των προβλεπομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή