Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία διαχέονται μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο, μειώθηκε στις 106,3 μονάδες από 108 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιούλιο του 2013 και τη μεγαλύτερη περίοδο διαδοχικών μειώσεών του από το αποκορύφωμα της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2012.

Η τιμή του δείκτη προκάλεσε αμφιβολίες σχετικά με την ισχύ της γερμανικής οικονομίας, ύστερα από μια μη αναμενόμενη συρρίκνωσή της το δεύτερο τρίμηνο, στέλνοντας το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας έναντι του δολαρίου και ωθώντας τα γερμανικά κρατικά ομόλογα σε υψηλό ημέρας.

«Η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η απογοητευτική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, βαρύνουν την εμπιστοσύνη και συνεπώς τις επενδύσεις», δήλωσε ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg Κρίστιαν Σουλτς, προσθέτοντας: «Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μπορεί παρά ταύτα να είναι γρήγορη, εάν υποχωρήσει η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό παραμένει μια μακρινή προοπτική, κάτι που υπονοεί πως θα συνεχισθεί η αδυναμία της οικονομίας».

Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας απέδωσε εν μέρει την ευθύνη γι’ αυτό στην ουκρανική κρίση και στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήταν μηδενική το ίδιο τρίμηνο.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε επισήμανε ότι το ινστιτούτο αναμένει πως η ανάπτυξη θα είναι «κοντά στο μηδέν» κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η Γερμανία θα ανακτούσε την αναπτυξιακή δυναμική της την περίοδο αυτή.

Ο Βολράμπε σημείωσε ότι η Ουκρανία επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία, αν και η επίπτωση είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ακόμη μακριά από μία ύφεση και ότι οι εταιρείες που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι, κατά μέσον όρο, πιο απαισιόδοξες από τις άλλες. «Υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα γι’ αυτές, είναι η ψυχολογία κυρίως που διαδραματίζει τον ρόλο της σε αυτό», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή