Με 4,2% «έτρεξε» στο β΄ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία

Με 4,2% «έτρεξε» στο β΄ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2014 αποδείχτηκε ισχυρότερη απ’ όσο εκτιμήθηκε αρχικά χάρη στην αυξημένη εσωτερική ζήτηση, και σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου διαμορφώθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ, από 4% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Αν συνδυαστούν τα θετικά στοιχεία του ΑΕΠ με το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που καταθέτουν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας και ότι αυξήθηκαν οι αγορές κατοικιών, τότε η αμερικανική οικονομία φαντάζει να είναι σε καλή κατάσταση. «Προβλέπουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από 3% ενισχύοντας την αναπτυξιακή τάση, καθώς συνεχώς μειώνονται τα προβλήματα της οικονομίας», λέει στο Reuters ο κ. Γκενάντι Γκολντμερκ, οικονομολόγος της TD Securities.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκε στις 298.000 την περασμένη εβδομάδα, σημάδι ότι βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη του β΄ τριμήνου προέκυψε χάρη σε πολλές πηγές. Η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε κατά 3,1%, αντί για 2,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το β΄ τρίμηνο του 2010 και αποτελεί ένδειξη πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι πιο ισχυρή μετά τη μεγάλη επιβράδυνση του α΄ τριμήνου, η οποία αποδόθηκε στον ασυνήθιστα βαρύ χειμώνα. Η διεύρυνση της ανάκαμψης δεν θεωρείται πάντως επαρκής ώστε οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού.

Ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην αγορά εργασίας και, επιπλέον, ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από τον στόχο του 2%. Τα στοιχεία αυτά κάνουν τη Fed να παραμένει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή