Το φράγκο «σπάει» το όριο του 1,20 έναντι του ευρώ

Το φράγκο «σπάει» το όριο του 1,20 έναντι του ευρώ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδά του των τελευταίων είκοσι μηνών διαπραγματεύεται το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ, «αμφισβητώντας» για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια το κατώτατο όριο, που επιβλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (κεντρική τράπεζα). Η ενδυνάμωση της ισοτιμίας του φράγκου έχει να κάνει με το ότι οι επενδυτές στρέφονται σε αυτό για δύο λόγους: πρώτον, επειδή θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους παρατεταμένης γεωπολιτικής αναταραχής και, δεύτερον, επειδή αναθερμαίνονται οι προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα σε μέτρα ποσοστικής χαλάρωσης. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, οι προηγούμενοι μήνες αποτελούσαν το τέλειο σκηνικό για να παρατηρηθεί ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Η δε συνεχιζόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις Δύσης και Ρωσίας θα εξακολουθούν να προβάλλουν το φράγκο ως ασφαλή επιλογή, κατά τη Wall Street Journal.

Από μέρους της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έχει θέσει ως κατώτατο όριο στην ισοτιμία του ευρώ προς το φράγκο τα 1,20 φράγκα. Σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,2053 ελβετικά φράγκα, δηλαδή προσεγγίζει επικίνδυνα το επίσημο όριο. Εάν το ξεπεράσει, η Τράπεζα θα παρέμβει για να ανακόψει περαιτέρω ενδυνάμωσή του. Το όριο της ισοτιμίας το έθεσε τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν οι Ελβετοί εξαγωγείς, θορυβημένοι από την ενίσχυση του φράγκου, προειδοποίησαν πως πλέον έχει δυσμενή αντίκτυπο στις πωλήσεις τους και στην οικονομία. Τελευταία φορά κατά την οποία η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας παρανέβη στις διεθνείς χρηματαγορές ήταν στα τέλη του 2012, αν και φέτος τον Ιούνιο επανέλαβε τη δέσμευσή της στο κατώτατο όριο ισοτιμίας. Αξίζει να παρατηρηθεί στο σημείο αυτό πως το ευρώ έχει αποδυναμωθεί έναντι όλων των άλλων ισχυρών νομισμάτων και αυτό το προξένησαν οι προβλέψεις ότι η ΕΚΤ θα λάβει επιπλέον μέτρα εάν οι προσδοκίες για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό υποχωρήσουν περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή