Οι στόχοι του Μ. Ντράγκι και αυτοί του Βερολίνου

Οι στόχοι του Μ. Ντράγκι και αυτοί του Βερολίνου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι, περιλαμβανομένων των Μάλκολμ Μπαρ και Γκρεγκ Φιουζέσι της JPMorgan, υποστηρίζουν ότι προορισμός του κ. Ντράγκι μάλλον είναι μια προσπάθεια ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο να γίνει επανεκκίνηση της ασθμαίνουσας οικονομίας της Ευρωζώνης. «Πιστεύουμε ότι ο κ. Ντράγκι προσπαθεί να προλάβει το διοικητικό συμβούλιο ώστε να τους πιέσει να υιοθετήσουν περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Φιουζέσι. «Η γερμανική κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να εγκαταλείψει τις θεμελιώδεις ανησυχίες της περί ηθικού κινδύνου». Αν και οι οικονομολόγοι της JPMorgan δίνουν πιθανότητες 30% γι’ αγορά κρατικών ομολόγων εντός του 2014 και πιθανότητες 50% για το 2015, θεωρούν ότι η ποσοτική χαλάρωση που οι αξιωματούχοι της Bundesbank απορρίπτουν, έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Η αγορά κρατικών ομολόγων θα υποστήριζε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Παράλληλα, αν και οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων δεν έχουν ακόμη μεγάλο περιθώριο υποχώρησης, η αγορά χρέους θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού για οικονομίες της περιφέρειας όπως η ισπανική και ν’ ανεβάσει την αξία άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές και εταιρικά ομόλογα. Επιπλέον, αν η ποσοτική χαλάρωση ανοίξει τις αγορές για τη χρηματοδότηση των μεγάλων εταιρειών, τότε είναι πιθανό να οδηγήσει σε απελευθέρωση του τραπεζικού δανεισμού προς μικρότερες εταιρείες. Επίσης, η ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει να οδηγήσει σε άνοδο τις αξίες των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και συνεπώς τη δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η δε επιπλέον ρευστότητα θα πρέπει να οδηγήσει σε εξασθένηση του ευρώ, ευνοώντας τους εξαγωγείς. Θα έστελνε στους πολιτικούς το σημάδι ότι η «ανοχή εκ μέρους της ΕΚΤ μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλότερου από τον στόχο πληθωρισμού δεν αποτελεί βάση για τους πολιτικούς ώστε να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή οικονομική ορθοδοξία».

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν είναι πειστικά. «Η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα εργαλεία της», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg ο 71 ετών υπουργός Οικονομικών της κ. Αγκελα Μέρκελ. Αναμφίβολα και υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς διστακτικός, αλλιώς το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα είχε πατήσει εδώ και καιρό το κουμπί της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως έκαναν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας. Η Ευρώπη δεν διαθέτει ενιαία αγορά ομολόγων, γεγονός που προσθέτει τεχνικής φύσεως εμπόδια στην πολιτική αντιπαράθεση. Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρίσκονται ήδη κοντά στο χαμηλότερο σημείο τους, γεγονός που σημαίνει ότι η υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική. Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις τράπεζές της για παροχή πιστώσεων και όχι από τις αγορές περιορίζει ακόμη περισσότερο την επίδραση της ποσοτικής χαλάρωσης και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων υπάρχει ο κίνδυνος να μειώσουν την πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Ο κ. Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και πριν από αυτό επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ, προειδοποιεί τακτικά για τους κινδύνους που κρύβουν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων. Ολα αυτά σημαίνουν ότι ο κ. Ντράγκι, ο οποίος ήδη ανησυχεί για την υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την απειλή του αποπληθωρισμού, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη του με τους μεγάλους της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε περαιτέρω την πολιτική μας», λέει ο κ. Ντράγκι, ο οποίος συγκαλεί το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή