Οι χαμηλές αποδόσεις βγάζουν μαζικά τις χώρες του Νότου στις αγορές

Οι χαμηλές αποδόσεις βγάζουν μαζικά τις χώρες του Νότου στις αγορές

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που εξήλθαν από τη στενή επιτήρηση των Ευρωπαίων εταίρων τους και του ΔΝΤ σπεύδουν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο το θετικό κλίμα στις αγορές κρατικών ομολόγων που έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού τους, αντλώντας κεφάλαια με πολύ ελκυστικό κόστος. Η Ισπανία επιστρέφει σήμερα στις αγορές, αυξάνοντας τον όγκο υφιστάμενων 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων. Στις αρχές της εβδομάδας, η Μαδρίτη είχε ήδη προχωρήσει στην έκδοση 50ετούς ομολόγου, παρατείνοντας για πρώτη φορά τόσο την ωρίμανση του δημόσιου χρέους της. Η έκδοση ολοκληρώθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, αντλώντας ένα δισ. ευρώ με κουπόνι στο 4% και λήξη τον Οκτώβριο του 2064.

Επίσης, η Πορτογαλία προσέλαβε τις Credit Agricole, Danske, Caixabi, Deutsche Bank, Morgan Stanley και Nomura για να δρομολογήσουν την έκδοση 15ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου με έτος ωρίμανσης το 2030. Το νέο 15ετές ομόλογο συμπληρώνει ένα χρονικό κενό στην καμπύλη αποδόσεων του πορτογαλικού χρέους, καθώς η χώρα δεν έχει εκδώσει τίτλο με λήξη την περίοδο 2024-2037. Η προσδοκία για μια δυναμική παρέμβαση από την ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που ζήτησαν οικονομική βοήθεια, αλλά επίσης της Γαλλίας και της Ιταλίας, παρά το υψηλό χρέος όλων αυτών των χωρών. Τον Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκε η επιτήρηση της Ισπανίας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αφού η χώρα αναγκάστηκε να δανειστεί 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, ύψους 78 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή