532 εκατ. στους κατόχους αργεντίνικων CDS

532 εκατ. στους κατόχους αργεντίνικων CDS

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ώρα που καταβλήθηκαν 532 εκατομμύρια δολάρια με την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) λόγω της χρεοκοπίας της Αργεντινής, στην αγορά παρατηρήθηκε ζωηρή ζήτηση για τα ομόλογα της χώρας. Πιθανώς οι επενδυτές πιστεύουν πως το αδιέξοδο μεταξύ Μπουένος Αϊρες και των ομολογιούχων που κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του (κυρίως hedge fund) και προκάλεσαν τη χρεοκοπία θα διευθετηθεί. Τα 532 εκατ. δολάρια προς τους κατόχους των CDS αφορούν διευθέτηση στοιχημάτων στα παράγωγα ύψους 880 εκατ. δολαρίων, αναφέρει το Bloomberg. Ο διακανονισμός αυτός πραγματοποιήθηκε, αφότου οι διαχειριστές όρισαν τελική τιμή για το χρέος της χώρας στα 39,5 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας, σύμφωνα με τις Markit και Creditex, οι οποίες ανέλαβαν τη σχετική δημοπρασία.

Οι πωλητές των swaps, οι οποίοι πληρώνουν στους αγοραστές την ονομαστική αξία μείον την τιμή που ορίστηκε στη δημοπρασία, πρέπει να καλύψουν το 60,5% του συνολικού ποσού. Το τίμημα αυξήθηκε για δύο λόγους. Πρώτον, στους τίτλους που αναμείχθηκαν οι πωλητές υπήρξαν και δύο εκδόσεις σε γιεν, αν και οι τελευταίες τελούσαν υπό διαπραγμάτευση σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη των τίτλων της Αργεντινής. Δεύτερον, η τιμή που είχε δοθεί για τα ομόλογα ήταν της τάξεως των 40,25 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας. Ωστόσο, τη δεύτερη μέρα της δημοπρασίας οι συμμετέχοντες άσκησαν στις τιμές πιέσεις προς τα κάτω. «Αξίζει να αναφερθεί πως η ζωηρή ζήτηση, η οποία εκδηλώθηκε για τα ομόλογα της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, φανερώνει ότι η αγορά διακατέχεται από αισιοδοξία», επισημαίνει ο διαχειριστής κεφαλαίων της Noctua, Λουίς Καπούτο.

«Η αισιοδοξία έγκειται στο ότι οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια επίλυση των διαφορών της Αργεντινής με τους πιστωτές της. Ειδικότερα, δε, με τους κατόχους ομολόγων, τα οποία δεν υποβλήθηκαν σε αναδιάρθρωση μετά τη χρεοκοπία της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και με τους οποίους υπάρχει ανοιχτή δικαστική διαμάχη, ευελπιστούν πως θα υπάρξει λύση». Στο σημείο αυτό και για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί το εξής: στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, το 2012, η τιμολόγησή τους ήταν στα σχεδόν 24 σεντς ανά δολάριο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ στην Αργεντινή ορίστηκαν τα 39,5 σεντς. Στη δε περίπτωση του Εκουαδόρ, μιας χώρας η οποία διέκοψε την αποπληρωμή του χρέους της, το 2008, η τιμή των ομολόγων της ορίστηκε στα 28 σεντς ανά δολάριο της ονομαστικής τους αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή