Η Ιρλανδία ανέκαμψε, οι επενδυτές πληρώνουν για να τη δανείσουν

Η Ιρλανδία ανέκαμψε, οι επενδυτές πληρώνουν για να τη δανείσουν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τέσσερα χρόνια η Ιρλανδία υποχρεώθηκε να διασωθεί από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σήμερα οι επενδυτές πληρώνουν για να της δανείσουν χρήματα. Η Ιρλανδία πλέον εντάσσεται στη χορεία των κρατών, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Φινλανδία. Η απόδοση των διετών ομολόγων της υποχώρησε κάτω από τα μηδενικά επίπεδα πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι δε αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της επίσης υποχώρησαν σε επίπεδα ναδίρ, ακολουθώντας ανάλογη πορεία με τις αντίστοιχες αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας. Εχει προηγηθεί η κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μείωσε περαιτέρω το χαμηλότατο επιτόκιο του ευρώ στο 0,05% και υποσχέθηκε να διοχετεύσει 700 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσω αγοράς τίτλων και καλυμμένων ομολόγων. Αλλωστε, η ένεση αυτή είναι απολύτως αναγκαία, μετά και τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος η ανάκαμψη διεκόπη.

Οι αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων «αποτυπώνουν την πολιτική της ΕΚΤ αλλά και την εντεινόμενη πεποίθηση των επενδυτών πως θα επενδύσουν, αν και δεν υπάρχει θετική προοπτική για την ευρωπαϊκή οικονομία», επισημαίνει η Λούκα Ζέλινεκ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ευρωπαϊκών επιτοκίων της τράπεζας Credit Agricole στο Λονδίνο. «Και αυτές είναι καλές ειδήσεις για την περιφέρεια». Με μία αρνητική απόδοση στα ομόλογα οι επενδυτές στη λήξη των τίτλων θα λάβουν λιγότερα από όσα επένδυσαν αρχικά. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας μειώθηκαν κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,004%, χθες στις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα είχαν υποχωρήσει κάτω και από αυτό το επίπεδο, αγγίζοντας το ναδίρ 11ετίας.

Ανοδος αποδόσεων

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2011 οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας είχαν εκτιναχθεί έως και το 23,503%, μόλις ένα χρόνο μετά το αίτημα που υπέβαλε η χώρα για δανεισμό 67,5 δισ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές της (ΕΚΤ, Ε.Ε., ΔΝΤ). Αφορμή υπήρξε η παρ’ ολίγον κατάρρευση των τραπεζών της ως αποτέλεσμα της χειρότερης κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι οι αποδόσεις των διετών ομολόγων βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και για τους τίτλους της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αλλά και χωρών εκτός Ευρωζώνης ή Ε.Ε., όπως η Δανία και η Ελβετία. Οι αποδόσεις των ιρλανδικών 10ετών ομολόγων εξασθένησαν έως και κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,793%, όταν της Ιταλίας υποχώρησαν στο 2,275%. Αντιστοίχως, στην περίπτωση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, τα οποία θεωρούνται σημείο αναφοράς των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις τους ελαττώθηκαν κατά μία μονάδας βάσης, στο 0,96%. Εν κατακλείδι, αναφέρεται πως το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ διατηρήθηκε αμετάβλητο από το αντίστοιχο του πρώτου τριμήνου στο 0,2%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή