Η φορολογική συμφωνία Μπάφετ με την Burger King

Η φορολογική συμφωνία Μπάφετ με την Burger King

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι διάσημος για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει κερδίσει από εύστοχες επενδύσεις. Είναι, επίσης, γνωστός για τον πατριωτισμό του. Παροτρύνει τους επενδυτές να εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους στις ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε «τον ιδανικό τόπο για τη δημιουργία ευκαιριών», όπως έγραψε φέτος στην έκθεση που εκδίδει κάθε χρόνο. Οπότε η συμμετοχή του κ. Μπάφετ στην εξαγορά της αλυσίδας καταστημάτων καφέ και ντόνατ από τη διεθνή εταιρεία ταχυφαγείων Burger King προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό για τον πατριωτισμό του μεγαλοεπενδυτού. Με τη συμφωνία αυτή, η Burger King μεταφέρει την έδρα της στον Καναδά, όπου η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο χαμηλή και άρα πιο ελκυστική από τις ΗΠΑ, όπου ο συντελεστής φθάνει το 35%. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει από αμερικανικούς κολοσσούς στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Εξαγοράζουν, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκές εταιρείες για να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή όπως η Ιρλανδία.

Αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν πως η συμφωνία Burger King – Tim Hortons αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό δείγμα του επιχειρηματικού δαιμονίου που κάνει τον κ. Μπάφετ να ξεχωρίζει τόσο καιρό από πλήθη επενδυτών. Η συμφωνία δεν υποκινείται από φορολογικά κίνητρα.

Η Berkshire Hathaway, η εταιρεία επενδύσεων που έχει δημιουργήσει ο κ. Μπάφετ, έχει δεσμεύσει 3 δισ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές της 3G Capital, η οποία ελέγχει την Burger King. Οπότε, εμμέσως, χρηματοδοτεί την εξαγορά της Tim Hortons έναντι 12 δισ. δολαρίων. Μια τέτοια τοποθέτηση εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει ελκυστικές αποδόσεις αλλά και μερίδιο σε μια αύξηση των αξιών από το συνδυασμένο μετοχικό κεφάλαιο των δύο εταιρειών. Ο κ. Μπάφετ προσπάθησε να εξηγήσει στους Financial Times τους λόγους μεταφοράς της εταιρείας στον Καναδά. «Η Tim Hortons κερδίζει περισσότερα χρήματα από την Burger King», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα. «Δεν γνωρίζω πώς θα ένιωθαν οι Καναδοί εάν η Tim Hortons μετακόμιζε στη Φλόριντα».

Ο κ. Μπάφετ έχει υπάρξει ξεκάθαρος εδώ και καιρό για το ζήτημα των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. «Οποιοσδήποτε θεωρεί πως η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλή θα πρέπει να μελετήσει την πορεία των συντελεστών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε πει ο κ. Μπάφετ στην ετήσια συνέλευση μετόχων, που πραγματοποιήθηκε στη Νεμπράσκα αυτόν τον Μάιο. Θεωρεί πως τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι αξιοζήλευτα. Την ίδια ώρα, εκτιμά πως δεν υποχρεούται να πληρώνει περισσότερους φόρους στο αμερικανικό κράτος απ’ ό,τι είναι αναγκαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή