Αδειασαν τα ράφια με τα Καλάσνικοφ οι… Αμερικανοί

Αδειασαν τα ράφια με τα Καλάσνικοφ οι… Αμερικανοί

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πέρασαν ούτε δύο 24ωρα μετά την απαγόρευση εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα των ρωσικών εισαγωγών εν γένει και των καλάσνικοφ ειδικότερα, και παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις όπλων σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ. Οσοι είχαν ΑΚ-47 πραγματικά ξεπούλησαν, αναφέρει η Washington Post. Οι εργάτες στις εταιρείες εμπορίας και εισαγωγής των καλάσνικοφ αναγκάστηκαν να εργαστούν χωρίς διακοπή για να καλύψουν την απρόβλεπτα μεγάλη ζήτηση από όλες τις πολιτείες.

Πού οφείλεται ο πυρετός των αγορών; Υπήρξε η φήμη (και η ανησυχία για τους οπλοφορούντες Αμερικανούς) ότι η ρωσοουκρανική σύρραξη θα λειτουργούσε ως δικαιολογία για την απαγόρευση της οπλοφορίας, την οποία επικρίνουν οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι ότι ορισμένοι πελάτες σε καταστήματα πώλησης όπλων αγόρασαν 8 και 10 όπλα, εκ των οποίων το καθένα κόστιζε 1.000 δολάρια, θεωρώντας ότι κάνουν επένδυση.

Το φαινόμενο αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα των παράδοξων συνεπειών, όταν επισήμως γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι πωλήσεις όπλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυξήθηκε η ζήτηση. Διαρκούσης της συζήτησης για την οπλοχρησία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, οι πωλήσεις και πάλι εκτινάχθηκαν, όπως συνέβη και το 2006. Τότε οι Δημοκρατικοί είχαν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα αποπειράθηκε να προωθήσει νομοθεσία για εκτεταμένο έλεγχο της οπλοφορίας και οπλοχρησίας μετά την αιματηρή επίθεση στο σχολείο στο Σάντι Χουκ το 2012, ορισμένοι έμποροι οπλισμού βρέθηκαν με… άδεια ράφια.

«Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι η επαπειλούμενη νομοθετική ρύθμιση για τα όπλα φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στην Αμερική», παρατηρεί ο ερευνητής του θέματος της οπλοχρησίας στο Πανεπιστήμιο του Ντιουκ, Φίλιπ Κουκ. «Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, καθώς οι πωλήσεις μετρούνται σε εκατομμύρια». Ο κ.Κουκ έχει γράψει και το σχετικό βιβλίο «Η συζήτηση για την οπλοχρησία: ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι». Οσον αφορά, τώρα, τους ίδιους τους εμπόρους, αυτοί βλέπουν την κάθε απειλή αυστηρότερης νομοθεσίας ως μια μορφή ώθησης των πωλήσεών τους. Πέραν της συνηθισμένης οδού, υπάρχουν και οι κατ’ ιδίαν πωλήσεις σε εμπορικές εκθέσεις ή μέσω Διαδικτύου, όπου δεν απαιτούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι για τους χρήστες. «Η όλη διαδικασία είναι ένας τρόπος τα όπλα να μετακινούνται από τη νόμιμη στη μαύρη αγορά», παρατηρεί ο ειδικός της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, Στίβεν Τέρετ. «Ισως να σημάνει μια αιφνίδια αύξηση όπλων στα χέρια ανθρώπων, που δεν τα είχαν πριν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή