Μηδενική ανάπτυξη φέτος στην Ιταλία αναμένει πλέον ο Ματέο Ρέντσι

Μηδενική ανάπτυξη φέτος στην Ιταλία αναμένει πλέον ο Ματέο Ρέντσι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ματέο Ρέντσι συναντάει εμπόδια στην επίτευξη των στόχων του για οικονομική βελτίωση, αναθεωρώντας χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για το 2014. Οι νέες προβλέψεις του κ. Ρέντσι είναι αρκετά χαμηλότερες από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,8%. Υποδηλώνουν δε πως η επανεκκίνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη είναι δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία.

Από τους πρώτους μήνες της θητείας του, ο κ. Ρέντσι υποστηρίζει πως οι πολιτικές λιτότητας δεν πρέπει να είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση, αλλά θα πρέπει να δοθεί βάρος στις επενδύσεις. Αυτή τη θέση αναμένεται να προβάλει για ακόμη μία φορά στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μιλάνο.

Η οικονομία της Ιταλίας βρίσκεται σε ύφεση για τρίτη φορά μέσα σε μία εξαετία, δυσχεραίνοντας την αποστολή της κυβέρνησης να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015, όπως, εξάλλου, έχει δεσμευτεί να κάνει στις Βρυξέλλες. Μεγάλα εμπόδια για την υλοποίηση των στόχων για ανάπτυξη συναντούν και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από τις έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις που καταγράφονται τελευταία, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Ρέντσι υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ανάπτυξη στη χώρα και να δρομολογήσει άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με απώτερο στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της Ιταλίας. Μέσα στο επόμενο έτος, η Ιταλία θα πρέπει να επιτύχει περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% ή χαμηλότερα του ΑΕΠ. Ο κ. Ρέντσι επιθυμεί, παράλληλα, να προχωρήσει σε μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, μια κίνηση που αποσκοπεί στην τόνωση της απασχόλησης. Ενα από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε, φέτος, ήταν η μείωση της φορολογίας στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, μια κίνηση που οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης σε πρώτη φάση.

Υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που ενισχύει την αβεβαιότητα στο δημοσιονομικό μέτωπο. Οπως επεσήμανε ο κ. Ρέντσι, οι αλλαγές στον υπολογισμό του ΑΕΠ που εφαρμόζονται από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση ή μείωση του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση στο μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ. Η ιταλική στατιστική υπηρεσία έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω το έλλειμμα για το 2011 από το 3,7% στο 3,5% του ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια του 2012 και του 2013, το έλλειμμα προσδιορίστηκε στο 3% του ΑΕΠ, που είναι το πλαφόν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αναθεωρήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν, επίσης, από την κεντρική τράπεζα της χώρας σχετικά με το ύψος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το χρέος της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 132,6% του ΑΕΠ, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή