Θα υπερβούν την εθνική τους ταυτότητα οι δύο νέοι επίτροποι για την Οικονομία;

Θα υπερβούν την εθνική τους ταυτότητα οι δύο νέοι επίτροποι για την Οικονομία;

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Βρετανός για να επιβλέπει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ένας Γάλλος για να επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία. Λύκους  που  τους  έβαλαν  να  φυλάνε τα πρόβατα φέρνει στον νου η ανακοίνωση  της  νέας  Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον επερχόμενο πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Τζόναθαν Χιλ, ο ευρωσκεπτικιστής που ορίστηκε από τον Ντέιβιντ Κάμερον ως επίτροπος της Βρετανίας, θα επιβλέπει το χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση των κεφαλαιαγορών. Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κατά τα δύο πρώτα χαμένα χρόνια της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, θα ηγηθεί των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, της φορολογίας και των τελωνείων. Αναλαμβάνει τη θέση την ημέρα που η Γαλλία παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ο διορισμός του Χιλ αποτελεί προσφορά κλάδου ελαίας προς τον Κάμερον, ο οποίος ματαίως πολέμησε νωρίτερα εφέτος τον διορισμό του Γιουνκέρ. Η επιλογή του Μοσκοβισί μάλλον αποτελεί μια μικρή κίνηση περιφρόνησης προς τη γερμανική ηγεσία, η οποία δεν διασκέδασε από τον διορισμό του εκπροσώπου μιας χώρας που δεν έχει παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τα τελευταία 39 χρόνια. Η κοινή ανησυχία σχετικά με τους δύο επιτρόπους είναι ότι θα αποδειχθούν υπερβολικά αμελείς όσον αφορά την εφαρμογή των καθηκόντων τους. Ο Χιλ αναλαμβάνει μετά την εκδήλωση μιας σειράς τραπεζικών σκανδάλων στη Βρετανία και συνεχώς θα τελεί υπό την υποψία ότι προωθεί τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου, ενώ αγνοεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης. Ο Μοσκοβισί θα κατηγορείται μονίμως ότι προτιμά τη δημοσιονομική ευελιξία έναντι της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να περιορίσουν τις ανησυχίες. Ο πρώτος είναι ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα που σχεδίασε ο Γιουνκέρ, και οι δύο επίτροποι θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη πανίσχυρων αντιπροέδρων, στους οποίους στην ουσία θα αναφέρονται, παρά το γεγονός κατά τις ευρωπαϊκές συνθήκες όλοι οι επίτροποι είναι ίσοι. Οι αντιπρόεδροι Βάλντις Ντομπροβόσκις και Γίρκι Κατάινεν, πρώην πρωθυπουργοί της Λεττονίας και της Φινλανδίας αντίστοιχα, θα μπορούν να ασκούν βέτο στις πολιτικές πρωτοβουλίες των δύο επιτρόπων. Δεύτερον, οι Χιλ και Μοσκοβισί πολύ σύντομα θα μπορούσαν να μπουν στο καλούπι που απαιτεί ο ρόλος τους. Απλώς και μόνον για να ενισχύσουν τα διαπιστευτήριά τους, θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ανεξάρτητοι από τις εθνικές τους κυβερνήσεις και ότι δεν έχουν πια σχέση με το ίδιο τους το παρελθόν. Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι τι θα κάνουν από εδώ και εμπρός, όχι από πού προέρχονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή