Στον χορό των πολιτικών εξελίξεων οι αγορές νομισμάτων

Στον χορό των πολιτικών εξελίξεων οι αγορές νομισμάτων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές νομισμάτων έχουν επανέλθει στο προσκήνιο με την απότομη άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν, ενώ το κλίμα αναταραχής που επικρατεί σχετικά με το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει πλήξει τη στερλίνα. Μέχρι στιγμής, όμως, αναλυτές έχουν παραβλέψει μία ενδεχόμενη επίπτωση από αυτές τις διακυμάνσεις. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλονιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που οι κεντρικές τράπεζες πάσχισαν τόσο να διασφαλίσουν.

Η τρέχουσα μεταβλητότητα των αγορών είναι ένα φαινόμενο που θα επιμείνει και αντανακλά τη διαφοροποίηση των οικονομικών επιδόσεων, πολιτικών συνθηκών και νομισματικών πολιτικών ανάμεσα στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Στην περίπτωση της Ευρώπης, ειδικότερα, το πολιτικο-οικονομικό σκηνικό  μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκο  εάν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία  για  την  Ουκρανία δεν  οδηγήσουν  σε  αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η μεγάλη εγρήγορση που επικρατεί για το δημοψήφισμα της Σκωτίας είναι ένας ακόμη παράγοντας που ενισχύει τη μεταβλητότητα των αγορών. Η στερλίνα χρησιμοποιείται ως μοχλός άσκησης πιέσεων από το στρατόπεδο εκείνων που αντιτίθενται στην απόσχιση της Σκωτίας και θέλουν να αποθαρρύνουν τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της έπειτα από 307 χρόνια.

Αυτήν την εβδομάδα, ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, έλαβε μέρος σε αυτήν τη διαμάχη, υποστηρίζοντας πως «μια νομισματική ένωση δεν είναι συμβατή με την εθνική ανεξαρτησία». Ορθά ο κ. Κάρνεϊ ισχυρίζεται πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα αναλάμβανε μεγάλες οικονομικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις εάν συνέδεε ένα νέο νόμισμα με τη στερλίνα ή εάν υιοθετούσε τη στερλίνα ως εθνικό της νόμισμα χωρίς τη σύμπραξη μιας δημοσιονομικής σύγκλισης με τη Βρετανία. Δεν είναι λογικό εκείνοι που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας να τη συνδέουν με τη διατήρηση της στερλίνας εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν τελικά την απόσχιση από τη Βρετανία.

Ολοι αυτοί οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μια κατά 4% ενίσχυση του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ από τις αρχές του τρέχοντος τριμήνου μέχρι σήμερα. Εναντι του ευρώ, του γιεν και της στερλίνας, το αμερικανικό νόμισμα έχει παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Η μεταβλητότητα των ισοτιμιών μπορεί να επηρεάσει τις υπόλοιπες αγορές με διάφορους τρόπους. Μπορεί να μεταβάλει το προφίλ κινδύνου και αποδόσεων σε διασυνοριακές επενδύσεις όπως είναι το carry trade, δηλαδή η διασφάλιση αποδόσεων από τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια των δύο νομισμάτων μιας ισοτιμίας. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες από έκθεση σε μετοχές χωρίς την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου. Οσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις. Και όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η μεταβλητότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά και η δυσκολία τους να δαμάσουν την όποια μεταβλητότητα, είτε θεωρητικά είτε στην πραγματικότητα. Κατά συνέπεια θα υποβάθμιζε την αποστολή των κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία έχει ωφελήσει και τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή