Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για πιο επιθετική πολιτική από Fed

Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για πιο επιθετική πολιτική από Fed

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική πορεία διατηρήθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε το δολάριο ΗΠΑ ευνοημένο από τη δημοσίευση έκθεσης της Fed του Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με την οποία η Fed ενδέχεται να εισέλθει σε κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της νωρίτερα σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ το βασικό επιτόκιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βρεθεί ενδεχομένως στο τέλος του 2015 και 2016 σε επίπεδα υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά που τιμολογεί η πλειονότητα των επενδυτών. Στον απόηχο της συγκεκριμένης έκθεσης, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών 1,2860 στα μέσα της εβδομάδας, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να συνεχίζει να δέχεται επίσης πιέσεις από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε νέα μείωση των βασικών παρεμβατικών επιτοκίων της κατά 10 μονάδες βάσης έκαστο, με τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά χαμηλά (0,05%, 0,30% και -0,20% αντίστοιχα), ενώ ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την επικείμενη έναρξη προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) και προϊόντων τιτλοποίησης (ABSs) τον Οκτώβριο. H επικρατούσα αντίληψη της αγοράς για αποκλίνουσα πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε σύγκριση με αυτή της Fed ενέτεινε το αρνητικό κλίμα για το ευρώ, καθώς επίσης και η αυξημένη ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης λόγω των παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία και της επιβολής νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωσία.

Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και έναντι της στερλίνας, με την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου να υποχωρεί προσωρινά κοντά στο 1,6050 για πρώτη φορά από τα μέσα Νοεμβρίου του προηγουμένου έτους πριν καταφέρει τελικά στο τέλος της εβδομάδας να καλύψει μέρος των απωλειών της και να κυμανθεί πάνω από το 1,6200, παραμένοντας όμως σημαντικά χαμηλότερα από επίπεδα κοντά στο 1,6650 στις αρχές του τρέχοντος μήνα. Στον αντίποδα, οι αυξημένες προσδοκίες για το ενδεχόμενο μιας πιο επιθετικής πορείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Fed τους προσεχείς μήνες επηρέασαν αρνητικά τους κυβερνητικούς τίτλους των ΗΠΑ με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– να κυμαίνεται αργά την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης στο 0,57% περίπου, κοντά στο υψηλό τριών ετών 0,59% που είδαμε πριν από δύο μήνες περίπου και σημαντικά υψηλότερα από επίπεδα 0,51% πριν από μία εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή