ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μάταιες οι επικρίσεις που δέχεται η χώρα δηλώνει το υπ.Οικ

Γερμανία: Μάταιες οι επικρίσεις που δέχεται η χώρα δηλώνει το υπ.Οικ

"Οι επικρίσεις που δέχεται η Γερμανία και σύμφωνα με τις οποίες επενδύουμε υπερβολικά λίγο είναι μάταιες", δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με υπόβαθρο τη συζήτηση που έχει αρχίσει από τους εταίρους της Γερμανίας, ιδιαίτερα τη Γαλλία, για την οικονομική πολιτική της χώρας.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε ομιλία του προς τους γάλλους βουλευτές, είχε καλέσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Το Παρίσι έχει ζητήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες από τη Γερμανία να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συγκυρία, αλλά έχει συναντήσει μια συστηματική άρνηση.

Ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Σόιμπλε, επανέλαβε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο Βερολίνο να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης στην ευρωζώνη, δηλαδή δομικές μεταρρυθμίσεις, η ενίσχυση των δημόσιων λογαριασμών και επενδύσεις χρηματοδοτημένες κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αυτή είναι η θέση που θα υποστηρίξει ο Σόιμπλε την Παρασκευή και το Σάββατο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Κερνς της Αυστραλίας, διευκρίνισε ο Γέγκερ, χωρίς να αναφερθεί ρητά στην κριτική από τη Γαλλία.

Το Βερολίνο έχει ήδη αντιτάξει μια άρνηση στο Παρίσι, εκτιμώντας τον Αύγουστο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει η χώρα οικονομική πολιτική, έπειτα από μια έκκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να επενδύει περισσότερο.

"Επενδύουμε ήδη με ουσιαστικό τρόπο", επανέλαβε σήμερα ο Γέγκερ.
"Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προσφέρουμε μια σημαντική συμβολή (στο δυναμισμό της ευρωζώνης) μέσω των εισαγωγών μας", είχε δηλώσει εξάλλου χθες, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου ο Χανς-Γιόαχιμ Μάσενμπεργκ, μέλος του συμβουλίου της ομοσπονδίας γερμανικών τραπεζών, συνοψίζοντας μια θέση η οποία εκφράζεται ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης και τους οικονομικούς κύκλους της χώρας.