Η οικονομία της Ιρλανδίας ανεβάζει ταχύτατα στροφές

Η οικονομία της Ιρλανδίας ανεβάζει ταχύτατα στροφές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δυναμισμό προχωρεί η οικονομία της Ιρλανδίας, όπως φανερώνουν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τα οποία καταγράφουν ανάπτυξη 1,5% το δεύτερο τρίμηνο τρέχοντος εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε ετήσια βάση, η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε θεαματικά με ρυθμό 7,7%. Ισως, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, παρότι το έκανε ήδη την περασμένη εβδομάδα.

Υπό το πρίσμα αυτό η Ιρλανδία συνιστά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης το δεύτερο τρίμηνο του 2014, υποβοηθούμενη από τις εξαγωγές, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων και τις επενδύσεις. Συνολικά στην Ευρωζώνη, τώρα, η οικονομική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, με τη Λεττονία να έχει παρουσιάσει τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επιστροφή της Βρετανίας στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη ανάπτυξη της Ευρωζώνης στήριξαν τις ιρλανδικές εξαγωγές. Συγκεκριμένα, όπως προσδιόρισε η Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας, πλην των εξαγωγών στην οικονομική ευρωστία συνέβαλαν και οι επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν 9,1% το δεύτερο τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της Ιρλανδίας έχει συντείνει στην καλυτέρευση των δημοσίων εσόδων. Πιθανώς με τα δεδομένα αυτά να καταστεί εφικτή η πλήρωση του στόχου του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015, όταν το 2010 είχε εκτιναχθεί στο 30%. «Τα στοιχεία του ΑΕΠ, το οποίο το πρώτο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε 2,8% σε τριμηνιαία βάση, αποτυπώνουν τα όσα δείχνουν οι έρευνες και οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών, δηλαδή ότι η οικονομία της Ιρλανδίας ανακάμπτει ραγδαία», παρατηρεί ο Κόναλ Μακόιλ, ανώτατος οικονομολόγος της Davy Stockbrokers. «Κάθε κλάδος της οικονομίας, οι εξαγωγές, οι κατασκευές και οι καταναλωτικές δαπάνες, ενισχύεται ταυτόχρονα και δίνει τους συνολικά ζωηρούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Κατά τις δικές του εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται το 2014 συνολικά να αυξηθεί τουλάχιστον 4%, ενώ, εάν κατά το δεύτερο εξάμηνο, η ανάπτυξη αποβεί αμετάβλητη, δεν είναι απίθανο το ΑΕΠ να αυξηθεί 5% φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση αναμένει εφέτος ανάπτυξη ελαφρώς άνω του 3%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη την τοποθετούσε στο 2,1%. Τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομία δεν είχε καμία ανάπτυξη.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στην Ιρλανδία, απομακρύνοντάς την περαιτέρω από τη δραματική κρίση, η οποία την υποχρέωσε να υπογράψει το 2010 με τους διεθνείς πιστωτές της Μνημόνιο.

Ωστόσο, τη χώρα έχουν βοηθήσει και οι αλλαγές στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι αφορούν τη μέτρηση και τον υπολογισμό του μεγέθους μιας οικονομίας. Με τα νέα εργαλεία η οικονομία της Ιρλανδίας είναι σχεδόν 6% μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να αναφερθεί ότι προ 4ετίας, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και της κατάρρευσης των τραπεζών της, το κόστος δανεισμού της χώρας είχε εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα. Η Ιρλανδία δεν είχε πρόσβαση στις αγορές και κάλυπτε τις ανάγκες της μέσω του Μνημονίου της, αλλά πρόσφατα η απόδοση στο διετές της ομόλογο υποχώρησε κάτω του μηδενός για πρώτη φορά στην ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή