Από τα πλέον αναποτελεσματικά το αμερικανικό σύστημα υγείας

Από τα πλέον αναποτελεσματικά το αμερικανικό σύστημα υγείας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα λιγότερα αποτελεσματικά συστήματα Υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο ήταν το σύστημα των ΗΠΑ δύο χρόνια προτού εφαρμοσθούν οι αλλαγές που επέφερε το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου, το γνωστό πλέον ως Obamacare. Στη σχετική κατάταξη του Bloomberg, την οποία σημειωτέον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 44η θέση μεταξύ 51 κρατών με κριτήρια τις κατά κεφαλήν δαπάνες, το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων αλλά και το κόστος του συστήματος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι 51 χώρες τις οποίες κατατάσσει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο έχουν όλες πληθυσμό τουλάχιστον πέντε εκατ. κατοίκων, κατά κεφαλήν ΑΕΠ τουλάχιστον 5.000 δολαρίων και προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον τα 70 έτη.

Οπως τονίζει το Bloomberg, η χαμηλή αυτή κατάταξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αποτελεί βελτίωση σε σύγκριση με την 46η θέση που κατελάμβανε ένα χρόνο νωρίτερα μεταξύ 48 χωρών. Η αποτελεσματικότητα του αμερικανικού συστήματος με τα προαναφερθέντα κριτήρια παραμένει, πάντως, κατώτερη από εκείνη των συστημάτων χωρών όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Κίνα. Στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, καθώς με δαπάνες 2.426 δολαρίων ανά άτομο είχε προσδόκιμο ζωής τα 82,1 έτη το 2012, Στις ΗΠΑ αντιθέτως οι δαπάνες για την Υγεία φθάνουν ετησίως τα 8.895 δολάρια ανά άτομα και οι Αμερικανοί έχουν προσδόκιμο ζωής τα 78,7 έτη. Οι άλλες τρεις χώρες που ακολουθούν είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ιταλία και η Ιαπωνία που διαθέτουν όλες κάποιου είδους εθνικό σύστημα Υγείας.

Πολλοί εμπειρογνώμονες του κλάδου της Υγείας υποστηρίζουν πως δεν αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο αποτελεσματικότητας το προσδόκιμο ζωής των πολιτών μιας χώρας, καθώς σε αυτό παρεισφρέουν παράγοντες όπως το ατομικό εισόδημα αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων. Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, μάλιστα, η Τζίντι Γκιλέσπι, στέλεχος της εταιρείας νομικών συμβούλων και πολιτικής McKenna Long & Aldridge LLP, τονίζει πως «δεν έχουμε αποδεχθεί ότι οι άνθρωποι έχουν ένα στοιχείο προσωπικής ευθύνης για την υγεία τους». Η ίδια τονίζει πως περίπου το 60% των Αμερικανών ασφαλίζονται μέσω της εργασίας τους αλλά αυτό σημαίνει πως πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές στην αγορά. Υπάρχει, άλλωστε, έλλειμμα διαφάνειας για το τι αγοράζουν και πόσο, καθώς το κόστος υπηρεσιών σε νοσοκομεία που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους μπορεί να διαφέρει κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες δολάρια.

Οι Αμερικανοί έχουν άλλωστε την τάση να ζητούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τις μεγαλύτερες ανέσεις, ενώ στις ΗΠΑ οι γιατροί υψηλής εξειδίκευσης πληρώνονται περισσότερο από τους γιατρούς γενικής ιατρικής. Το πρόγραμμα Obamacare επιχειρεί να προσδιορίσει τις αμοιβές των γιατρών στη βάση της αποτελεσματικότητάς τους. Οπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, η πίεση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή