Οι μεγάλες τράπεζες λαμβάνουν τα μέτρα τους…

Οι μεγάλες τράπεζες λαμβάνουν τα μέτρα τους…

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το κύρος τους και την αξιοπιστία τους να έχει τρωθεί ύστερα από μια σειρά σκανδάλων χειραγώγησης, οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου επιχειρούν τώρα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύονται συνάλλαγμα. Πρόκειται για τις Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland Group και UBS AG που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 43% της εμπορίας συναλλάγματος από τράπεζες. Τα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εισάγουν μέτρα με στόχο να εμποδίσουν τους διαπραγματευτές συναλλάγματος να αντλούν κέρδη από την εμπιστευτική πληροφόρηση των πελατών τους στην αγορά αξίας 5,3 τρισ. δολαρίων που παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, οι εν λόγω τράπεζες έχουν θέσει όρια στις χρεώσεις που μπορούν να επιβάλλουν οι υπάλληλοι των τραπεζών για την αγορά συναλλάγματος, έχουν περιορίσει την πρόσβαση των διαπραγματευτών σε ενημέρωση σχετική με τις παραγγελίες των πελατών, έχουν απαγορεύσει τη χρήση της online μεταξύ τους επικοινωνίας και έχουν επιβάλει τη διεκπεραίωση των συναλλαγών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Σύμφωνα με τον Τομ Κιρχμάγερ, στέλεχος της ομάδας χρηματαγορών στο London School of Economics με ειδίκευση στη διακυβέρνηση των τραπεζών, «τα μέτρα αυτά φέρουν την αγορά συναλλάγματος στον 21ο αιώνα». Ο ίδιος αναλυτής επισημαίνει πάντως ότι πρόκειται για «έναν εκσυχρονισμό των διαδικασιών που θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα πριν από 15 ή 20 χρόνια».

Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες των ρυθμιστικών αρχών τριών ηπείρων για τις καταγγελίες ότι διαπραγματευτές συναλλάγματος διέρρευσαν εμπιστευτικές πληροφορίες πελατών σε ομολόγους τους άλλων εταιρειών και συνεργάστηκαν μαζί τους για να χειραγωγήσουν συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σύμφωνα με τον Χιραντάν Μπαρούα, αναλυτή της Sanford C. Bernstein Ltd του Λονδίνου, τα σκάνδαλα χειραγώγησης των ισοτιμιών μπορεί να κοστίσουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έως και 15 δισ. δολάρια που θα τους επιβληθούν ως πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή