Πρόταση στη Μέρκελ για μείωση των φόρων στην εργασία

Πρόταση στη Μέρκελ για μείωση των φόρων στην εργασία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζοσπαστική πρόταση για τα γερμανικά δεδομένα των τελευταίων ετών προχώρησαν ο Μπενουά Κερέ, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ο Γιεργκ Ασμουσεν, πρώην μέλος της ΕΚΤ και νυν υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Οι δυο τους υποστήριξαν ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει τις επενδύσεις και να μειώσει τη φορολόγηση της εργασίας, ώστε να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά ο κ. Κερέ, νυν μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και ο κ. Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2013, ουσιαστικά ασπάζονται το επιχείρημα ότι η Γερμανία δεν έχει συμβάλει σε μια συμμετρική αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους όπου τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με πλεονάσματα θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν επεκτατικότερη δημοσιονομική πολιτική, ώστε ν’ αντισταθμίσουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη με ελλείμματα. Η Γερμανία θα μπορούσε «να χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο περιθώριο ώστε να προάγει τις επενδύσεις και να μειώσει τη φορολογία της εργασίας», έγραψαν στην Berliner Zeitung οι δύο άνδρες. «Κάτι τέτοιο δεν θα απειλούσε τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και θα ενίσχυε τη χώρα, ώστε να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις», υποστηρίζουν οι Κερέ και Ασμουσεν. Μπορεί παρόμοιες απόψεις να μην ακούγονται ευχάριστα στο Βερολίνο, ωστόσο η καγκελάριος Μέρκελ το τελευταίο διάστημα δέχεται όλο και περισσότερες πιέσεις από Ευρωπαίους, αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους όπως και από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και τον γ.γ. του ΟΟΣΑ που θεωρούν ότι η Γερμανία δεν έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί ως μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προκάλεσε την ενόχληση της καγκελαρίου Μέρκελ όταν δήλωσε από τις ΗΠΑ ότι «θα βοηθούσε» αν υπήρχε στενότερος συντονισμός μεταξύ της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ και της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι κυβερνήσεις που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να ενισχύσουν τις επενδύσεις και να αντικαταστήσουν δαπάνες με φορολογικές ελαφρύνσεις που ενισχύσουν περισσότερο την ανάπτυξη. Ουσιαστικά, ο κ. Ντράγκι εννοούσε τη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάσει βέβαια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η κ. Μέρκελ λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Ντράγκι τηλεφώνησε στον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης για να τον ρωτήσει αν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας, γεγονός που αρνήθηκε ο κ. Ντράγκι. Μάλιστα, σύμφωνα με το «Der Spiegel», η κ. Μέρκελ ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Ντράγκι, κάτι που διέψευσε η γερμανική κυβέρνηση, χωρίς όμως να διαψεύσει την τηλεφωνική συνομιλία Ντράγκι – Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη ν’ ακολουθήσει τις προτροπές των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης. Μάλιστα το 2015 για πρώτη φορά από το 1969 το γερμανικό κράτος δεν θα προχωρήσει σε νέο καθαρό δανεισμό. Οι επικριτές της γερμανικής στάσης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ακατανόητη απόφαση τη στιγμή που το γερμανικό Δημόσιο δανείζεται με επιτόκιο 1,02% για δέκα χρόνια, οι επενδύσεις στη Γερμανία υποχώρησαν στο 17% του ΑΕΠ το 2013 και όταν είναι ευρέως αποδεκτό ότι υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή