Το ράλι του δολαρίου και οι παρενέργειες

Το ράλι του δολαρίου και οι παρενέργειες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχής και αδιάλειπτη άνοδος του δολαρίου ως προς τα κυριότερα νομίσματα του κόσμου (μεταξύ των οποίων το ευρώ, η στερλίνα και το γιεν) προκαλεί προβληματισμό και δυσαρέσκεια στις αγορές εμπορευμάτων και στις πολυεθνικές αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται. Υπό το πρίσμα αυτό τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις το τρέχον τρίμηνο μεταξύ των ομολόγων των ανεπτυγμένων χωρών, ειδικά για τους επενδυτές που έχουν ως βάση τους το γιεν, το ευρώ και τη στερλίνα. Στο πλαίσιο της πορείας αυτής, ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος DXY, ένα κριτήριο της αξίας του δολαρίου προς έξι νομίσματα, αυξάνεται επί έξι εβδομάδες συνεχώς. Οπως επισημαίνουν αναλυτές και επενδυτές, πρόκειται ιστορικά για τη μακροβιότερη άνοδο του δολαρίου από το 1973, οπότε και καταρτίστηκε ο δείκτης DXY.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές δημιουργεί προβλήματα στους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι είναι ευπρόσβλητοι σε τέτοιες μεταβολές. Ειδικότερα, ευάλωτες φαίνεται να είναι όσες αμερικανικές πολυεθνικές έχουν το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός συνόρων, καθώς και όσες επηρεάζονται από τις τιμές των εμπορευμάτων, που είναι εκπεφρασμένες σε δολάρια. «Τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό δολάριο διαπραγματευόταν σε σχετικά ήπια ζώνη διακύμανσης, αλλά το καλοκαίρι κάτι άλλαξε», παρατηρεί ο ιδρυτής και επικεφαλής των επενδυτικών κεφαλαίων Sarhan Capital, στη Ν. Υόρκη. Σε μεγάλο βαθμό η εξασθένηση των τιμών των εμπορευμάτων –πολύτιμων μετάλλων, καλαμποκιού και πετρελαίου– κατά τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου. «Εάν είσαι μια εταιρεία καταναλωτικών ειδών με πολλές δραστηριότητες στη διεθνή αγορά, οι εξελίξεις δεν βοηθούν», παρατηρεί ο Λάρι Γκλέιζερ της Mayflower Advisors στη Βοστώνη. «Εάν είσαι η Εxxon, η οποία έχει διαφοροποιήσει κατά κόρον τις δραστηριότητες, και πάλι θα έχεις κάποια πλήγματα». Οι οικονομολόγοι, δε, προβλέπουν πως η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει το 2015 την ταχύτερη ανάπτυξη της δεκαετίας. Με αυτά κατά νου, επενδυτές προτιμούν να επενδύσουν σε δολάρια εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed παρά να επιλέξουν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Τέλος, το δολάριο σε περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας επέχει θέση ασφαλούς καταφυγίου.

Παγκόσμια ανησυχία

Η πτώση των βιομηχανικών μετάλλων προοιωνίζεται ότι η οικονομία της Κίνα επιβραδύνεται. Μεταξύ των επενδυτών έχει εξανεμιστεί ο ζωηρός τόνος της περασμένης εβδομάδας μετά τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, της προέδρου της Fed, ότι δεν πρόκειται να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων. Επανήλθαν πλέον οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικότερα, επικρατεί διάχυτος φόβος για περαιτέρω αργή πορεία της αύξησης της μεταποίησης της Κίνα και αυτό επηρεάζει δυσμενώς τα βιομηχανικά μέταλλα στο Λονδίνο, με τον χαλκό να υποχωρεί χθες στα χαμηλότερα επίπεδα τριμηνίας, τoν χρυσό στο ναδίρ οκταμήνου και τον άργυρο στα χαμηλότερα τετραετίας. Το δε πετρέλαιο τύπου Brent στο Λονδίνο είχε απολέσει 1,61 δολάρια στα 96,78 δολάρια το βαρέλι στις χθεσινές απογευματινές συναλλαγές. Αναφορικά τώρα με την πορεία του –στενά παρακολουθούμενου από τις διεθνείς αγορές– κλάδου της μεταποίησης στην Κίνα, αυτός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του ορίου των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τα σχετικά στοιχεία αναμένονται σήμερα από την HSBC–Markit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή