Ντράγκι: Σταθερά τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη

Ντράγκι: Σταθερά τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιτόκια δανεισμού στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν στο σημερινό, σχεδόν μηδενικό, επίπεδο μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει κοντά στο 2% όπως ορίζει η εντολή που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι μιλώντυας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση του προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσουν επεκτατικότερη δημοσιονομική πολιτική, έμμεση παρότρυνση προς τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες που έχουν το περιθώριο, και να ενισχύσουν τις επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε “κύριο εχθρό της Ευρώπης την ανεργία”, η οποία οφείλεται “σε γενικότερο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά το μέλλον και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών”. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης προειδοποίησε τις κυβερνήσεις ότι “η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το μόνο στοιχείο που παράγει ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξουν και δύο ακόμη στοιχεία. Το ένα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” και το άλλο επενδύσεις είπε ο κ. Ντράγκι. Μάλιστα ανέφερε ότι για έναν νέο επιχειρηματία που χρειάζεται να περιμένει μήνες μέχρι οι αρχές να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία της επιχείρησης που θέλει ν' ανοίξει, η πίστωση που παρέχει η ΕΚΤ δεν έχει νόημα. Θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά και η υπερφορολόγηση. “Αν ο νέος επιχειρηματίας θέλει ν' ανοίξει ένα νέο κατάστημα και επιτέλους έχει λάβει τις άδειες, αλλά καταπλακώνεται από το βάρος της φορολογίας, δε θα ζητήσει πίστωση. Οπότε, η πίστωση είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη ώστε να έχουμε ανάπτυξη”, εξήγησε ο κ. Ντράγκι. Ερωτηθείς σχετικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και ειδικότερα για την κατάσταση σε Γαλλία και σε Ιταλία, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι “η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να διατηρεί πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο μέχρι να δούμε το ρυθμό του πληθωρισμού να πλησιάζει το 2%… όμως, ταυτόχρονα, όπως είπα και νωρίτερα, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική διαρθρωτικών (μεταρρυθμίσεων) και δημοσιονομική πολιτική”.

Ερωτηθείς αν είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι το “είπα στο Τζάκσον Χόουλ (σ.σ. συνέδριο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στα τέλη Αυγούστου). Οχι στην ίδια, αλλά σε κάθε χώρα που έχει το δημοσιονομικό περιθώριο. Ομως το άλλο στοιχείο που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι- και το είπα αυτό νωρίτερα- ότι πρέπει ν' αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη στο μέλλον, στην αντοχή και στην ευρωστία της Ευρώπης”. Ο κ. Ντράγκι απάντησε ειρωνικά στο ερώτημα αν πρέπει να είμαστε βέβαιοι όσον αφορά την επιβίωση του ευρώ, λέγοντας “τί απάντηση περιμένετε από έναν άνθρωπο που είπε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο της εντολή μας, ώστε να διαφυλάξει το ευρώ… το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο”. Οσον αφορά τις διαφωνίες της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (τιτλοποιημένα δάνεια και καλυμμένα ομόλογα) που εξήγγειλε ο κ. Ντράγκι το Σεπτέμβριο και τη γενικότερη επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ επί Ντράγκι, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης απάντησε ότι “μας έχει δοθεί μια εντολή και πρέπει να συμμορφωθούμε. Αυτή η εντολή ορίζει ότι η ΕΚΤ πρέπει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2% και εμείς θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται, στο πλαίσιο της εντολής μας, ώστε να συμμορφωθούμε με αυτή”.

Το β΄ τρίμηνο του 2014 η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε μόλις στο 0,4%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το στόχο για “κοντά, αλλά κάτω από 2%”. Η πρώτη επιχείρηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων για χρήση αποκλειστικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου είχε απογοητευτικά αποτελέσματα , αφού οι τράπεζες της Ευρωζώνης άντλησαν μόλις 82 δισ. ευρώ ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θ' αντλούσαν περίπου 130 δισ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 2 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θ' αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (τιτλοποιημένα δάνεια και καλυμμένα ομόλογα), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters θα είναι ύψους 500 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή