Ιταλία: ξεπέρασαν τις 4.200 οι πτωχεύσεις το β΄ τρίμηνο

Ιταλία: ξεπέρασαν τις 4.200 οι πτωχεύσεις το β΄ τρίμηνο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ιταλικών επιχειρήσεων που αναγκάζονται να κηρύξουν πτώχευση, καθώς πολλές από τις εταιρείες που είχαν κατορθώσει να επιβιώσουν κατά την πρώτη φάση της κρίσης πλήττονται καίρια σήμερα, αφενός εξαιτίας της μακράς περιόδου στασιμότητας της ζήτησης και αφετέρου εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην άντληση πιστώσεων.

Η εικόνα αυτή προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Cerved και τα μετέδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ο αριθμός των ιταλικών επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση έφθασε τις 4.241, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατεγράφησαν 8.120 πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με αύξηση κατά 10,5% σε σύγκριση με τις πτωχεύσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2013 ενώ καταγράφει ιστορικό υψηλό δεκατριών ετών. Σημειωτέον ότι όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ανεργία, ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν οριστικά είναι κατά 30% υψηλότερος από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές της γειτονικής χώρας. Σχολιάζοντας σχετικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Cerved, Τζαναντρέα ντε Μπερνάρντις, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για το σύστημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ιταλίας».

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, η Ιταλία διολίσθησε στην τρίτη κατά σειρά ύφεση που έχει γνωρίσει η οικονομία της από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρισης, το 2008. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, δήλωσε μάλιστα στην αρχή της εβδομάδας πως οι επιπτώσεις της ύφεσης έχουν μόνιμο αντίκτυπο στην ιταλική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή