Στο στόχαστρο της SEC η Pimco για «μαγείρεμα» αποδόσεων

Στο στόχαστρο της SEC η Pimco για «μαγείρεμα» αποδόσεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα σε διαφορετικά ταμπλό καλείται να αντιμετωπίσει ο επενδυτικός κολοσσός Pimco. Τελευταία, η Pimco έχει μπει στο μικροσκόπιο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) για την τιμολόγηση προϊόντων σε ένα από τα επενδυτικά οχήματά της, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως συνεργάζεται πλήρως με τη SEC για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, προκειμένου να διορθώσει τις εντυπώσεις.

Στο διάστημα των τελευταίων 16 μηνών, οι εκροές κεφαλαίων από το βασικό αμοιβαίο κεφάλαιο της Pimco εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Παράλληλα, το προφίλ του κολοσσού επλήγη από την αιφνίδια αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, έπειτα από μια εξαετία, αλλά και την προώθηση μεγάλων ανακατατάξεων στα ανώτερα διοικητικά στρώματα. Οι εκροές κεφαλαίων από το Total Return του Μπιλ Γκρος, συνιδρυτού της Pimco και βασικού «αρχιτέκτονα» των επενδυτικών προϊόντων του κολοσσού, ήταν συνεχείς το τελευταίο 16μηνο λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων σε σχέση με ανταγωνιστές.

Στο επίκεντρο όμως των ερευνών της SEC είναι το Pimco Total Return ETF, ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο που δημιουργήθηκε αρχές Μαρτίου του 2012 με βάση τις προδιαγραφές του Total Return. Προωθήθηκε δε ως ένα πολλά υποσχόμενο επενδυτικό προϊόν. Η μεγάλη διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα σε αυτά τα δύο αμοιβαία πυροδότησε την περιέργεια της SEC.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς εξετάζει τον τρόπο τιμολόγησης των επενδύσεών τους, δεδομένου ότι το Pimco Total Return ETF έχει εμφανίσει αποδόσεις 16% από τον Μάρτιο του 2012 αντί του 9,1% που κατέγραψε το Total Return και του 5,6% που παρουσιάζει ο δείκτης U.S. Aggregate Index της Barclays.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η SEC εξετάζει εάν το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο αγόρασε προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από την αγορά, ενώ αναγράφονταν υψηλότερες αξίες όταν κατέγραφε την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους. Οι έρευνες της SEC διεξάγονται εδώ και μήνες, ενώ έχει καλέσει και τον κ. Γκρος, αποκάλυψε η Wall Street Journal. Από την πλευρά της, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς απέφυγε να αναφερθεί στην υπόθεση. Κανένα σχόλιο δεν διατυπώθηκε, επίσης, από την Allianz που είναι μητρική της Pimco.

Ο 70χρονος κ. Γκρος, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, έχει υπό τη διαχείρισή του περιουσιακά στοιχεία 1,97 τρισ. δολαρίων. Στο διάστημα του 2013, oι επενδυτές του κολοσσού απέσυραν 41,1 δισ. δολάρια από το Pimco Total Return και ακόμη 24,8 δισ. δολάρια από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar στο Σικάγο. Μετά τις ανακατατάξεις στα ανώτερα διοικητικά στρώματα της Pimco, οι έξι υποδιευθυντές επενδύσεων είναι υπόλογοι στον κ. Γκρος. Μέχρι την αιφνίδια αποχώρηση του κ. Ελ-Εριάν θεωρούνταν ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Γκρος, αλλά οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το Pimco Total Return φαίνεται πως ανέτρεψαν το σκηνικό.

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία ή ETFs είναι ένα από τα δημοφιλέστερα επενδυτικά οχήματα στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Είναι εισηγμένα σε ανάλογες χρηματιστηριακές αγορές, οπότε μπορούν να πραγματοποιηθούν αγοραπωλησίες με αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή