Χαλαρή νομισματική πολιτική όσο χρειαστεί

Χαλαρή νομισματική πολιτική όσο χρειαστεί

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποχώρηση του ευρώ κάτω από το 1,28 έναντι του αμερικανικού δολαρίου και την αντιστροφή της πτωτικής πορείας που ακολουθούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκάλεσε η δέσμευση, χθες, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο σημερινό, σχεδόν μηδενικό, επίπεδο μέχρι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να επιστρέψει κοντά στο 2%. Ο κ. Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που τους παρέχει η χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ ώστε να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, όσες έχουν το περιθώριο, δηλαδή κυρίως η Γερμανία, να ακολουθήσουν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική ενισχύοντας τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές.

«Η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να διατηρεί πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο μέχρι να δούμε τον ρυθμό του πληθωρισμού να πλησιάζει το 2%… όμως, ταυτόχρονα, όπως είπα και νωρίτερα, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η κατάλληλη πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική πολιτική», είπε χθες ο κ. Ντράγκι μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Η δήλωση Ντράγκι προκάλεσε την υποχώρηση του ευρώ μέχρι το 1,2773, ενώ νωρίτερα η ισοτιμία είχε φτάσει μέχρι και το 1,2863. Αργά το απόγευμα το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,42% έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst ενώ υποχωρούσε μέχρι και 0,2%, τελικά έκλεισε με κέρδη 0,8%. Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε «κύριο εχθρό της Ευρώπης την ανεργία», την οποία απέδωσε «σε γενικότερο αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης όσον αφορά το μέλλον και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης προειδοποίησε τις κυβερνήσεις πως «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το μόνο στοιχείο που παράγει ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξουν και δύο ακόμη στοιχεία. Το ένα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το άλλο επενδύσεις», είπε ο κ. Ντράγκι. Ερωτηθείς εάν είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι το «είπα στο Τζάκσον Χόουλ (σ.σ. συνέδριο της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας στα τέλη Αυγούστου). Οχι στην ίδια, αλλά σε κάθε χώρα που έχει το δημοσιονομικό περιθώριο. Ομως, το άλλο στοιχείο που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι –και το είπα αυτό νωρίτερα– ότι πρέπει ν’ αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη στο μέλλον, στην αντοχή και την ευρωστία της Ευρώπης». Απαντώντας έμμεσα στις βολές της γερμανικής κεντρικής τράπεζας κατά της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε ότι η εντολή που έχει δοθεί στην ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2% και ότι «εμείς θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται, στο πλαίσιο της εντολής μας, ώστε να συμμορφωθούμε με αυτή».

Προειδοποιεί με αυξήσεις η Γέλεν

Τη στιγμή που ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωνε ότι τα επιτόκια της Ευρωζώνης θα παραμείνουν χαμηλά, η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζάνετ Γέλεν έλεγε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού νωρίτερα απ’ όσο νομίζουν. Ωστόσο, προς το παρόν, οι επενδυτές φαίνεται ν’ αγνοούν την προειδοποίηση, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ν’ αντιδράσουν σπασμωδικά, αν και όταν η Fed τους πιάσει απροετοίμαστους. Το χειρότερο σενάριο για την κ. Γέλεν θα ήταν πιθανή σπασμωδική αντίδραση των επενδυτών ν’ απειλήσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Γέλεν επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα για «αξιόλογο χρονικό διάστημα», ωστόσο προειδοποίησε ότι η δέσμευση δεν ισχύει στην περίπτωση που οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθήσουν ν’ αποδεικνύονται καλύτερες από τις προβλέψεις. Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 6,1% ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή οι αγορές κρατικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή