Ιταλία: επί τα χείρω οι δημοσιονομικές προβλέψεις

Ιταλία: επί τα χείρω οι δημοσιονομικές προβλέψεις

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγάλη, αρνητική αναθεώρηση των δημοσιονομικών προβλέψεων για το 2014 και το 2015 θα προχωρήσει η ιταλική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η αναθεώρηση θα προβλέπει ύφεση της ιταλικής οικονομίας μεταξύ 0,2% και 0,3% του ΑΕΠ για το 2014, από ανάπτυξη 0,8% που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2014 από το 2,6% στο 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή όσο ήταν και πέρυσι, αλλά πάντως κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η ιταλική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση το α΄ εξάμηνο του 2014, για τρίτη φορά από το 2008. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αναθεώρηση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών για το 2015, οπότε και προβλέπεται ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,5% από 1,3% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το δε δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα παραμείνει σταθερό στο 2,8% του ΑΕΠ από 1,8% που προβλεπόταν. Παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση θα διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Eurogroup να καθυστερήσει τον ισοσκελισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ έσοδα ή έξοδα. Η Ρώμη θα διεκδικήσει έναν επιπλέον χρόνο ώστε να πετύχει τον στόχο για το διαρθρωτικό έλλειμμα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με τον Ιταλό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας. Αυτή την εβδομάδα η ιταλική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε προς το καλύτερο το ύψος του ονομαστικού ΑΕΠ χάρη στην εφαρμογή μεθοδολογικών αλλαγών, πράγμα που οδήγησε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2013 από το 3% στο 2,8%, δίνοντας στην κυβέρνηση Ρέντσι πολύτιμο δημοσιονομικό περιθώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή