Κάτω από το 1,27 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Κάτω από το 1,27 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών έναντι δέσμης άλλων νομισμάτων και το ευρώ να υποχωρεί στιγμιαία κάτω από το 1,27 έναντι του δολαρίου. Η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η στασιμότητα στην Ευρωζώνη οδηγούν τους κεντρικούς τραπεζίτες ΗΠΑ και Ευρώπης σε διαφορετικά μονοπάτια, με τον Μάριο Ντράγκι να δεσμεύεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% και τους Αμερικανούς ομολόγους του να προειδοποιούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2008 θα μπορούσε να έρθει ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η άνοδος του δολαρίου οδήγησε χθες το σπρεντ μεταξύ των αμερικανικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων στην ευρύτερη διαφορά των 15 τελευταίων ετών και προκάλεσε την πτώση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι δέσμης ξένων νομισμάτων ανέβηκε χθες στο 85,485 για να υποχωρήσει αργότερα στο 85,217 με άνοδο 0,21%. Αντιθέτως, το ευρώ υποχώρησε μέχρι το 1,2695 έναντι του δολαρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012. «Το κλίμα για το ευρώ παραμένει εξαιρετικά αρνητικό καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να δίνουν περισσότερη προσοχή στην απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής ΗΠΑ και Ευρωζώνης», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Μπόρις Σλόσμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη. Νωρίς το βράδυ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,34% έναντι του δολαρίου στο 1,2738. Χθες ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ «είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επιπλέον μη συμβατικά μέτρα, στο πλαίσιο της εντολής μας, και να διαφοροποιήσει το μέγεθος ή τη σύνθεση» μέτρων που έχει ήδη λάβει, ενώ προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσε να έχει αρνητικό, αν και περιορισμένο, αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.

Η συρρίκνωση του δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ευρωζώνη συνεχίστηκε τον Αύγουστο για 28ο συνεχόμενο μήνα, με τα δάνεια να μειώνονται με ρυθμό 1,5%. Ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Λιθουανίας Verslo Zinios ότι η αρνητική πιστωτική επέκταση είναι πιθανό να πλήξει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Πράγμα που με τη σειρά του ενισχύει τις ελπίδες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα λάβει ακόμη ισχυρότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Στις 2 Οκτωβρίου ο κ. Ντράγκι θ’ αποκαλύψει λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ.

Πληθαίνουν οι φωνές στη FED

Τα επιτόκια δανεισμού θα μπορούσαν ν’ αυξηθούν «συντομότερα» απ’ όσο νομίζουν οι επενδυτές, προειδοποίησε χθες ένα από τα γεράκια της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), ο Ρίτσαρντ Φίσερ, καθώς φαίνεται ότι παίρνει φωτιά η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Η αγορά υποθέτει ότι θ’ αυξήσουμε τα επιτόκια δανεισμού κάποια στιγμή το β΄ τρίμηνο του 2015, είπε χθες από τη Ρώμη ο κ. Φίσερ. «Δεν θ’ αποκαλύψω τι λέμε μεταξύ μας, αυτό δεν θα ήταν πρέπον, αλλά μπορεί (ν’ αυξηθούν) ταχύτερα» από το αναμενόμενο, προσέθεσε. Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, τρεις άλλοι περιφερειακοί πρόεδροι της Fed, οι Ντάντλεϊ, Κοτσερλακότα και Εβανς, συνιστούσαν υπομονή, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη πρόωρη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι η καθυστερημένη αύξησή τους. Ο Τσαρλς Εβανς είπε ότι είναι προτιμότερο η Fed να ανεχτεί την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από το 2%, ώστε να μην απειληθεί ο στόχος της μείωσης της ανεργίας. Τον Οκτώβριο η Fed θα ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή