Η μάχη Ντράγκι ενάντια στον αποπληθωρισμό

Η μάχη Ντράγκι ενάντια στον αποπληθωρισμό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές εμπιστεύονται τη δυνατότητα του Μάριο Ντράγκι να αποδυναμώσει το ευρώ και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, μολονότι ήταν κατώτερα των προσδοκιών τα πρώτα αποτελέσματα ενός κρίσιμου μέρους του σχεδίου του.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε πρόθυμος να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο τίτλων της κεντρικής τράπεζας από τα 2 στα 3 τρισ. ευρώ αυξάνοντας την προσφορά χρήματος. Ωστόσο στην πρώτη δημοπρασία μακροπρόθεσμων δανείων που προσέφερε προ ημερών η ΕΚΤ οι τράπεζες δεν πήραν παρά μόνον 82,6 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματευτές εξώθησαν χθες το ευρώ σε πτώση στα 1,2697 δολάρια, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν των τελευταίων δύο ετών αν και η ζήτηση για δάνεια ήταν κατώτερη των προβλέψεων. «Το κύριο μήνυμα του Ντράγκι είναι σαφές», σχολιάζει ο Τόμας Φλέρι, επικεφαλής της μονάδας συναλλάγματος της UBS Wealth Management και προσθέτει «η ΕΚΤ θέλει μεγάλο ισολογισμό και υπάρχει ανησυχία για τον αποπληθωρισμό, επομένως θα κάνουν κι άλλα».

Σύμφωνα με τον Φλέρι, το ευρώ θα υποχωρήσει περίπου 6% στο 1,20 δολάριο το επόμενο έτος. Εχει ήδη υποτιμηθεί κατά 9% από τα υψηλά δυόμισι ετών στα οποία βρισκόταν τον Μάιο όταν ισοδυναμούσε με 1,3993 δολάρια. Η Σιρίν Χαρτζλί, στέλεχος της Mizuho Bank τονίζει πως «η επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική για το ευρώ γι’ αυτό και η αγορά προεξοφλεί ότι το ευρώ θα εξακολουθήσει να υποχωρεί». Για τον Ντράγκι είναι καλύτερο ένα ασθενέστερο ευρώ. Καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, ενώ οδηγεί σε άνοδο τον πληθωρισμό καθιστώντας πιο ακριβές τις εισαγωγές. Δεδομένου ότι ανερχόταν μόλις στο 0,4% τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός είναι πολύ κατώτερος από τον στόχο του 2%. Η ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών.

Τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν επισπεύσει τις προσπάθειες να διογκώσουν τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, αφού πρώτα μείωσαν τα επιτόκια και ανακοίνωσαν τα στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια τον Ιούνιο. Μείωσαν ξανά αυτό τον μήνα το κόστος δανεισμού και ανακοίνωσαν σχέδια για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων. Δεν έχει διασφαλισθεί η επιτυχία του σχεδίου. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, η BlackRock Inc., χαρακτήρισε προ ημερών «φιλόδοξο» το σχέδιο να διοχετευθεί ακόμη ένα τρισ. ευρώ στην οικονομία. Οι περισσότερες προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg κατατείνουν στην εκτίμηση πως στα τέλη του έτους το ευρώ θα βρίσκεται στο 1,29 δολάριο. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από παλαιότερες προβλέψεις, αλλά προϋποθέτει πως θα έχει ενισχυθεί κατά περίπου 1% στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα στοχευμένα δάνεια της ΕΚΤ έχουν σχεδιασθεί για να τονώσουν τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία. Θα πραγματοποιηθούν οκτώ δημοπρασίες τέτοιων δανείων μέχρι και το 2016 και η επόμενη θα είναι τον Δεκέμβριο. Ορισμένα στελέχη έχουν δηλώσει πως ίσως αναγκαστούν να καταφύγουν σε ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή σε αγορές κρατικών ομολόγων, όπως η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αν η ζήτηση για στοχευμένα δάνεια παραμένει χαμηλή και στη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, θα ενισχυθούν οι προσδοκίες της αγοράς πως η ΕΚΤ θα αναγκασθεί να κάνει κάτι περισσότερο, τονίζει ο Ιαν Στάναρντ της Morgan Stanley, που εκτιμά ότι «κάτι τέτοιο θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο ευρώ».

}

Η χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ ίσως να έχει όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ευρώ, επειδή η Fed ετοιμάζεται να δώσει τέλος στο δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον επόμενο μήνα. Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε πως η υποχώρηση του ευρώ αντανακλά την απόκλιση ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτικές των διαφορετικών κεντρικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή