Ανάκαμψη εμπορίου «βλέπει» η HSBC

Ανάκαμψη εμπορίου «βλέπει» η HSBC

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια περίοδο στασιμότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2016, παρουσιάζοντας νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της HSBC, με τίτλο «HSBC Trade Forecast».

Εξαγωγείς και εισαγωγείς από κλάδους με κυκλικότητα, όπως οι εξοπλισμοί μεταφορών και η μεταλλουργία, θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν, καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου ανακάμπτει και αναμένεται να αγγίξει το 8% το 2016 από μόλις 2,5% το προηγούμενο έτος.

Πιο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 το παγκόσμιο εμπορευματικό εμπόριο θα τριπλασιαστεί, καθώς οι «έξυπνες» επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την αύξηση της κατανάλωσης και τη βελτιωμένη παραγωγικότητα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Μέχρι το 2030 η Κίνα αναμένεται να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές της καθώς ενισχύει τους εμπορικούς της δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα εξάγει 1,4 φορές τα αγαθά της Γερμανίας και των ΗΠΑ σε αξία και αναμένεται να διευρύνει αυτή τη διαφορά, εξάγοντας 3 φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, εκτιμάται πως η Ινδία μπορεί να αποτελέσει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο εξαγωγέα παγκοσμίως μεταξύ του 2014 και του 2030, έχοντας τη δυνατότητα να κατακτήσει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων από τη δέκατη τέταρτη στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Τα αγαθά που βρίσκονται χαμηλά στην αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων, των υφασμάτων και των κοσμημάτων, αποτελούν την πλειονότητα των εξαγωγών της Ινδίας. Στο μέλλον, η HSBC εκτιμά ότι κλάδοι που απαιτούν μεγαλύτερη επένδυση κεφαλαίων και δεξιοτήτων, όπως ο φαρμακευτικός και η αυτοκινητοβιομηχανία, θα αποκτήσουν σημαντική θέση στο σύνολο των εξαγωγών.

Η έκθεση της HSBC προβλέπει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα αποτελέσουν τον κυρίαρχο προορισμό για τις εξαγωγές της Ινδίας έως το 2030. Με τον διευρυνόμενο ρόλο των ΗΑΕ ως κόμβο επαν-εξαγωγής, η συγκεκριμένη τάση συνιστά ένδειξη της μετατόπισης της αναζήτησης για ευκαιρίες εμπορίου προς τα Ανατολικά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC, έως το 2030 οι εισαγωγές της Ινδίας θα πενταπλασιαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή