Ο Πούτιν απειλεί να… εξαγάγει ρωσικό κρύο

Ο Πούτιν απειλεί να… εξαγάγει ρωσικό κρύο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο ο Ναπολέων όσο και ο Χίτλερ υπέκυψαν στον βαρύ ρωσικό χειμώνα όταν προσπάθησαν να κατακτήσουν την Ευρώπη. Τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν μοιάζει να εξάγει το ρωσικό κρύο στο πλαίσιο της στρατηγικής του να αλλάξει τα σύνορα της Ευρώπης προς όφελός του. Τελευταία μειώθηκε η ροή φυσικού αερίου που διοχετεύει η ρωσική Gazprom σε Πολωνία, Αυστρία και Σλοβακία, πιθανώς για να προειδοποιηθούν αυτές οι χώρες να μην επανεξαγάγουν τμήμα αυτού του φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παρέχει το 1/3 του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές χώρες για τη θέρμανση των νοικοκυριών, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη λειτουργία των βιομηχανιών τους. Εως τώρα επικρατούσε μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και βιομηχανιών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο η πεποίθηση πως ακόμη κι αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι μικρή η πιθανότητα μιας πλήρους και μακροχρόνιας διακοπής στην προφορά φυσικού αερίου, καθώς η ρωσική κυβέρνηση είναι τόσο εξαρτημένη από τα έσοδα που της προσφέρουν οι εξαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, μια βραχυπρόθεσμη διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι τόσο αδιανόητη.

Ευτυχώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν. Οι αποθήκες τους είναι γεμάτες σε ποσοστό 90% καθώς ο περασμένος χειμώνας ήταν ήπιος. Πέρυσι η Ευρώπη εισήγαγε 155 δισ. κ.μ. ρωσικού φυσικού αερίου και τα αποθέματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα 75 δισ. κ.μ. Επομένως οι ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής έχουν μια περίοδο χάριτος ολίγων μηνών για να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Νορβηγία, που παράγει σημαντικές ποσότητες, μπορεί να αντλήσει περισσότερες. Η επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα και η απόφαση της Ιαπωνίας να ανοίξει ορισμένες μονάδες πυρηνικής ενέργειας συνεπάγονται μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου στις αγορές, που ωστόσο είναι ακριβό. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να εισάγει περισσότερα από 200 δισ. κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων χρησιμοποιεί μόνον το 20%. Η Ε.Ε. έχει, άλλωστε, εξετάσει τη δυνατότητα να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία. Το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου διέρχεται από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία και από το 2006 και μετά η Ρωσία έχει επανειλημμένως διακόψει τη ροή τους εξαιτίας διενέξεων με την Ουκρανία σε σχέση με τα επίπεδα των τιμών του. Αν έκανε και τώρα το ίδιο, θα μπορούσε να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών που παρακάμπτουν την Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι πως οι αγωγοί αυτοί δεν φθάνουν σε αυτές τις χώρες που εξαρτώνται στον μέγιστο βαθμό από το ρωσικό αέριο, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία. Η κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας κινδυνεύει να πέσει καθώς το κόμμα των Πρασίνων απειλεί να παραιτηθεί επειδή διαφωνεί με την αγορά ρωσικού πυρηνικού αντιδραστήρα, που υποστηρίζει πως δεν θα μειώσει αλλά θα αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή