Apple και Prada ελέγχονται για φοροδιαφυγή

Apple και Prada ελέγχονται για φοροδιαφυγή

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ιταλικών αρχών βρίσκονται η Apple και η Prada, αντίστοιχα, στο πλαίσιο ερευνών τους για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή. Στην περίπτωση της Apple και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας, o αμερικανικός κολοσσός είχε συνάψει μυστικές συμφωνίες πριν από είκοσι και πλέον χρόνια με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για να υπαχθεί σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς με αντάλλαγμα θέσεις εργασίας στη χώρα. Οι εν λόγω διακανονισμοί φέρεται να μεταφράζονται σε κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θεωρούνται παράνομες στην Ε.Ε. Εάν κριθεί ένοχη η Apple, θα τιμωρηθεί με βαρύτατο πρόστιμο. Στην Ιρλανδία ο ισχύων φορολογικός συντελεστής είναι, ούτως ή άλλως, ευνοϊκός και φθάνει στο 2% για τις επιχειρήσεις.

Aξίζει να αναφερθεί πως η Apple είναι ενεργή στη χώρα από το 1980 και σήμερα εμμένει στο ότι ουδέποτε συνήψε μυστική συμφωνία με τις αρχές, ώστε να εξασφαλίσει προνομιακό φορολογικό καθεστώς με αντάλλαγμα περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα. Μιλώντας στους Financial Times , ο οικονομικός διευθυντής της Apple, Λούκα Μαέστρι, υπογράμμισε τα εξής: «Ουδέποτε υπήρξε ειδική συμφωνία, ουδέποτε υπήρξε κάτι, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως κρατική βοήθεια. Γνωρίζουμε πως δεν πράξαμε κάτι ενάντια στον νόμο και είμαστε πεπεισμένοι πως μέσα από την έρευνα θα φανεί ότι δεν τύχαμε επιλεκτικής μεταχείρισης. Απλώς θελήσαμε να αντιληφθούμε επακριβώς το ύψος της φορολογίας μας».

Πάντως, το 1991, όταν λειτουργούσε επί 11ετία στην Ιρλανδία, η Apple ζήτησε συνάντηση με τις αρχές μετά την αλλαγή σχετικής νομοθεσίας για να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τις θυγατρικές της στη χώρα. Η συμφωνία διήρκεσε έως το 2007, οπότε και η εταιρεία ζήτησε ανανέωσή της, καθώς οι δραστηριότητές της και οι πωλήσεις είχαν διογκωθεί σημαντικά. Οπως ο κ. Μαέστρι δηλώνει, η Apple τότε είχε ζητήσει μία εμπεριστατωμένη άποψη, ώστε να είναι απολύτως βέβαιη για τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Μέχρι σήμερα, όπως προσέθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της  Αpple, έχουν επενδυθεί στην Ιρλανδία 100 εκατ. δολάρια και η εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας. Οι εξελίξεις αυτές πλήττουν σοβαρά την εικόνα του αμερικανικού ομίλου, ο οποίος πιθανώς να αποδειχθεί ότι με την αρωγή των Iρλανδών φορολογουμένων -αν και εν αγνοία τους- συγκέντρωσε 137,7 δισ. δολάρια σε υπεράκτια έσοδα. Τα τελευταία χρόνια, εν τω μεταξύ, η Apple καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να προβάλει ένα κοινωνικά υπεύθυνο πρόσωπο.

Σε ανάλογα δυσχερή θέση βρίσκεται και ο εξίσου διάσημος ιταλικός οίκος της Prada με αφορμή τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας συμμετοχών της το 2013 από το Λουξεμβούργο πίσω στην Ιταλία.

Οι συνδιευθύνοντες σύμβουλοι, Μιούτσια Πράντα και Πατρίτσιο Μπερτέλι, φέρεται να έχουν φοροδιαφύγει τα τελευταία δέκα χρόνια, κατά τα οποία η εταιρεία συμμετοχών τους είχε έδρα το Λουξεμβούργο. Εξ ου και οι οικονομικές υπηρεσίες της Ιταλίας έχουν καλέσει τους προαναφερθέντες για να εξετάσουν την ακρίβεια παλαιότερων φορολογικών τους δηλώσεων.

Η Prada αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξή της σε παράνομες ενέργειες. «Ούτε η εταιρεία ούτε καμία θυγατρική της δεν έχει ανάμειξη στο συμβάν» δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Κάρλο Μάντζι. Ο ιταλικός οίκος υψηλής ραπτικής, ο οποίος έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχει παρουσιάσει ασθενικές πωλήσεις στην Ασία και στην Ευρώπη το τρέχον έτος. Το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη του ελαττώθηκαν δραστικά κατά 21%, ενώ η τιμή της μετοχής από τις αρχές του 2014 έχει δραματικές απώλειες της τάξης του 30%. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομικές υπηρεσίες της Ιταλίας δεν στοχεύουν πρώτη φορά σε διάσημα εμπορικά σήματα, καθώς πέρυσι είχαν διερευνήσει τα πεπραγμένα του οίκου Dolce & Gabbana.